Piata cerealelor se pregateste pentru o crestere a preturilor, dupa retragerea Rusiei din acordul privind coridorul Marii Negre, decizie care pune in pericol exporturile ucrainene, au spus analisti intervievati de Reuters.
Moscova si-a suspendat sambata participarea la acordul Marii Negre, ca raspuns la ceea ce a numit un atac major cu drone ucrainene asupra flotei sale din Crimeea anexata de Rusia.
Kievul a spus ca acuzatia Rusiei este o scuza pentru o iesire pregatita din acord, in timp ce Washingtonul a acuzat Moscova ca se foloseste de alimente ca de o arma.
Pietele de grau au fost foarte sensibile la evolutiile invaziei din ultimele opt luni a Rusiei in Ucraina, deoarece ambele tari sunt printre cei mai mari exportatori de grau din lume.
Ucraina este, de asemenea, un furnizor important de porumb.
Infiintarea coridorului, care a permis transportul a peste 9 milioane de tone de cereale si marfuri oleaginoase din porturile ucrainene, a contribuit la stabilizarea pietelor de cereale si la reducerea preturilor globale, dupa ce au atins niveluri record.
Acest calm relativ se va sfarsi probabil cand graul de la Chicago si Paris, cele mai active doua contracte futures pentru grau din lume, vor incepe o noua saptamana de tranzactii.
”Anuntul Rusiei va determina cu siguranta cresterea preturilor, fiind foarte probabil ca preturile sa creasca la inceputul saptamanii, pur si simplu pentru ca vor iesi mai putine cereale din Ucraina”, a spus Arthur Portier, de la firma de consultanta Agritel.
Achizitionarea de cereale pentru porturile de la Marea Neagra din Ucraina a incetat in urma deciziei Rusiei, a declarat un broker ucrainean.
Seceta din Argentina si ploile torentiale din estul Australiei s-au adaugat si ele la ingrijorarile privind aprovizionarea, deoarece ridica indoieli cu privire la recoltele viitoare ale exportatorilor de grau din emisfera sudica.
In acelasi timp, livrarile rapide de la inceputul sezonului din Uniunea Europeana inseamna ca surplusul de acolo a scazut.
”Problema este ca, printre alte tari exportatoare majore, oferta de grau scade”, a spus Portier.
Suspendarea coridorului ar putea declansa o cursa de cumparare in Chicago, unde fondurile de investitii au o pozitie scurta neta.
Grupul CME aplica limite zilnice privind miscarile preturilor, plafonul actual de 0,70 de dolari pentru contractul sau de grau din Chicago implicand o crestere maxima posibila de 8,4%, comparativ cu inchiderea de vineri de 8,29-1/4 dolari pe busel.
Carlos Mera, seful cercetarii pietelor de marfuri agricole la Rabobank, a declarat ca contractele futures pe grau ar putea creste cu 5% pana la 10%, dar reactia ar putea disparea, deoarece renuntarea la acord de catre Moscova a fost partial anticipata, in timp ce exporturile Rusiei au crescut.
”Exporturile din Rusia sunt in crestere, asa ca pe termen scurt ar putea exista in continuare disponibilitate din Marea Neagra”, a spus el.
Participantii de pe piata vor urmari, de asemenea, daca acordul pentru coridor poate fi salvat, in timp ce ONU continua eforturile de negociere.
In absenta coridorului, unii comercianti si analisti spun ca Rusia nu are o capacitate logistica suplimentara pentru a umple golul, crescand riscul unor preturi persistente ridicate.
”Sfarsitul coridorului va creste inevitabil preturile si asta face situatia foarte proasta pentru importatori”, a spus Portier.
Ministerul Infrastructurii al Ucrainei a declarat duminica ca 218 nave au fost ”blocate efectiv” de decizia Rusiei de a-si suspenda participarea la acordul de export de cereale.