Administrația președintelui american Donald Trump intenționează să facă presiuni asupra aliaților europeni pentru ca aceștia să cumpere mai multe arme americane pentru Ucraina, scrie adevarul.ro.

Publicat:11.02.2025, 11:23

Planul, dacă va fi oficializat, va oferi o oarecare liniște liderilor ucraineni care sunt îngrijorați că președintele Trump ar putea bloca asistența suplimentară pentru Ucraina, relatează Reuters, citând două surse anonime.

Țările europene cumpăraseră anterior arme americane pentru Ucraina în timpul administrației Biden. Oficialii administrației Trump, inclusiv Keith Kellogg trimisul special pentru Ucraina, vor discuta despre achizițiile de arme cu aliații europeni în această săptămână, la Conferința de Securitate de la Munchen, au spus sursele citate. Este una dintre ideile pe care le discută administrația de a continua transporturile de arme americane către Kiev fără a cheltui un capital american semnificativ.

Kellogg, într-un interviu acordat luni agenției Reuters, a refuzat să confirme sau să infirme rapoartele privind o astfel de idee, spunând doar că „Statelor Unite le place întotdeauna să vândă arme fabricate în America, deoarece ne consolidează economia”.

„Există o mulțime de opțiuni acolo. Totul este în joc chiar acum", a spus el, adăugând că livrările aprobate de administrația Biden continuă să ajungă în Ucraina.

Oficialii americani au spus, în ultimele zile, că administrația Trump vrea să recupereze miliardele pe care administrația de la Washington le-a cheltuit pentru războiul din Ucraina și că Europa trebuie să facă mai mult pentru a ajuta.

„Cred că un principiu de bază aici este că europenii trebuie să se ocupe ei de acest conflict în viitor”, a declarat, duminică, consilierul american pentru securitate națională Mike Waltz într-un interviu pentru NBC News.

Nu este clar dacă SUA intenționează să ceară țărilor europene să cumpere arme americane prin contracte comerciale sau direct din stocul american. Unele contracte comerciale pot dura ani până la finalizare, relatează Reuters.

Trump a promis, în timpul campaniei sale prezidențiale, că va opri orice ajutor acordat Ucrainei. Cu toate acestea, unii dintre consilierii săi au susținut că Washingtonul ar trebui să continue să sprijine militar Kievul, mai ales dacă discuțiile de pace sunt amânate până la sfârșitul acestui an.

Biden a aprobat asistență de securitate de peste 65 de miliarde de dolari pentru Ucraina în timpul mandatului său, inclusiv mai multe miliarde în ultimele luni ale administrației sale. Dar oficialii de la Kiev, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au spus că Ucraina are nevoie de mai multe garanții de securitate înainte de a începe discuțiile cu Moscova.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.