Andrei Kozirev, primul ministru de Externe al Rusiei dupa destramarea Uniunii Sovietice, afirma ca presedintele Vladimir Putin nu va folosi arme nucleare in Ucraina, asemanandu-se in privinta amenintarilor in acest sens cu predecesorii sai sovietici, transmite hotnews.ro.
Kozirev remarca intr-o serie de postari facute pe pagina sa de Twitter ca in prezent par sa circule doua justificari diametral opuse in privinta motivelor pentru care Rusia nu ar trebui sa fie infranta in Ucraina.
Prima tine de faptul ca ea este prea puternica, fiind o superputere nucleara care va apela la arsenalul sau de arme nucleare in cazul in care se confrunta cu o infrangere iminenta. A doua se refera la faptul ca, dimpotriva, Rusia este un urias cu picioare de lut, un stat aproape esuat care va degenera in haos in cazul unei infrangeri, ceea ce ar lasa arsenalul nuclear al tarii in maini incerte.
„Putin si clica sa, la fel ca predecesorii lor sovietici, sunt constienti ca un razboi nuclear nu poate fi castigat si nu trebuie purtat. Nu din cauza milioanelor de victime potentiale ale unui razboi nuclear, ci fiindca ar pieri si ei. Ei alearga dupa bani, putere si faima, nu suicid”, afirma Kozirev, care a fost ministru de Externe al Rusiei timp de 6 ani, intre 1990 si 1996.
El subliniaza ca abilitatea si hotararea Statelor Unite de a tine piept agresiunii rusesti au actionat ca un descurajator strategic timp de peste 70 de ani.
Fostul sef al diplomatiei rusesti spune ca santajul Moscovei „nu va avea limite”, in cazul unei victorii in Ucraina
In ceea ce priveste amenintarile repetate ale Moscovei legate de folosirea armelor nucleare, Kozirev spune ca acestea sunt in linie cu asa-zisa idee de a „escalada pentru a dezescalada” un conflict, insa ca ele au doar menirea de a speria Kievul si statele occidentale pentru a convinge Ucraina sa capituleze.
„Daca Ucraina si Occidentul se predau santajul nu va avea limite. Daca nu, Rusia se va confrunta cu un raspuns conventional coplesitor sau o sansa ridicata de a escalada catre un nivel suicidar. Constient de aceste riscuri, Kremlinul nu si-a pus in aplicare amenintarile de a folosi armele nucleare pentru a impiedica sau sa se razbune pe livrarile de arme occidentale destinate Ucrainei”, subliniaza el.
Kozirev spune ca Kremlinul s-ar putea simti presat sa foloseasca arme nucleare doar ca un raspuns la o invazie care ameninta insasi existenta „regatului lui Putin”, cum prevede si doctrina nucleara a Rusiei, ce stipuleaza ca arsenalul nuclear al tarii poate fi folosit in cazul unei situatii care ameninta insasi existenta statului rus.
Fostul diplomat rus afirma de asemenea ca Statele Unite si NATO ar trebui sa sublinieze clar motivele pentru care ajuta Kievul si ce inteleg printr-o victorie a acestuia in razboiul declansat de Putin pe 24 februarie: restaurarea integritatii teritoriale a Ucrainei in granitele sale recunoscute prin tratatele internationale.
„Aceasta victorie n-ar fi nici de departe o amenintare existentiala pentru Rusia sau Putin”, afirma Kozirev, adaugand ca, in pofida declaratiilor belicoase facute de propagandistii de la Moscova, Putin poate sa renunte fara probleme inclusiv la pretentia anexarii teritoriilor ucrainene ocupate.
Andrei Kozirev sustine ca regimul lui Putin se va prabusi intr-o buna zi
Fostul sef al diplomatiei rusesti afirma ca propagandistii rusi vor schimba imediat placa, la indicatiile Kremlinului.
„Infrangere? Care infrangere? Putin a dat o lectie NATO: nu va ganditi niciodata sa atacati Rusia. In mod asemanator poate fi clamata si indeplinirea obiectivelor pe care Putin le-a trasat la inceputul invaziei: denazificarea, demilitarizarea si oprirea genocidului din Donbas au fost reusite”, explica Andrei Kozirev.
El spune ca statul politienesc pe care Putin l-a creat se va prabusi intr-o zi, lucru care ar putea deschide usa unor reformatori. Insa el avertizeaza ca exista posibilitatea ca acest proces sa fie unul de durata si ca Putin sau regimul sau sa isi mentina stransoarea asupra puterii din Rusia pentru o perioada lunga de timp, „transformand-o intr-un fel de Coreea de Nord uriasa, o tara deprimata cu arme nucleare dependenta de China”.
Kozirev conchide prin a sublinia ca daca SUA si NATO nu vor lasa Ucraina sa cada in acest razboi Rusia nu va indrazni in viitor sa atace un vecin puternic protejat de Washington, la fel cum regimul lui Kim Jong Un nu are curaj sa faca acest lucru.
Din pozitia pe care a ocupat-o dupa destramarea URSS Andrei Kozirev a negociat incheierea unor acorduri care au dus la ramanerea Crimeii in cadrul Ucrainei, dezarmarea nucleara a Kievului sau „inghetarea” conflictului din Transnistria.
Fostul ministru de Externe al Rusiei s-a mutat in Statele Unite in 2010, denuntand „sistemul autoritar, anti-occidental pe care domnul Putin l-a reimpus”. El locuieste la Miami din 2015.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.