Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus în cursul nopții 11 drone lansate de Ucraina asupra teritoriului Rusiei și a peninsulei Crimeea. Premierul ungar Viktor Orban va face o vizită surpriză la Kiev astăzi, 2 iulie, au declarat trei surse pentru The Guardian. Orban este considerat principalul aliat al Moscovei în UE. Ungaria a blocat în mod repetat ajutorul pentru Ucraina și s-a pronunțat împotriva aderării Kievului la NATO și UE. Vizita marchează prima dată când Orban călătorește în Ucraina vecină de când Rusia a lansat invazia sa pe scară largă în februarie 2022, scrie hotnews.ro.

Ultimul update: 02.07.2024, 15:10 Publicat:02.07.2024, 10:17

15:04 Premierul maghiar Viktor Orban a declarat marți, în timpul unei vizite la Kiev, că Budapesta apreciază inițiativele de pace ale Ucrainei, dar i-a cerut președintelui Volodimir Zelenski să ia în considerare ideea unei încetări rapide a focului, care ar putea accelera negocierile de pace.

Premierul maghiar a subliniat că pacea este foarte importantă pentru întreaga Europă și că președinția maghiară a UE este la dispoziția Ucrainei. El a făcut aceste declarații alături de șeful statului ucrainean, cu care a purtat discuții, în timpul primei sale vizite la Kiev de la debutul războiului.

14:13 Comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mikola Oleșciuk, a declarat marți că armata a efectuat luni o „lovitură distructivă“ asupra unui depozit de muniție rusesc în Crimeea ocupată de Moscova.

„Încă o dată, avioanele ucrainene „distruse” de propaganda inamică continuă să îndeplinească cu succes misiuni de luptă”, a declarat Oleșciuk pe Telegram, referindu-se la un raport al Ministerului rus al Apărării potrivit căruia cinci avioane militare ucrainene au fost distruse pe un aerodrom din regiunea centrală Poltava.

Kievul confirmă atacul rusesc asupra aeroportului militar

11:06 Un oficial al forțelor aeriene ucrainene, Yurii Ihnat, a confirmat luni atacul asupra aeroportului militar din Mirhorod.

„A existat un atac. Există unele pierderi, dar nu cele pe care inamicul le pretinde, la urma urmei, ei au făcut întotdeauna acest lucru de la începutul invaziei”, a scris Ihnat într-o declarație pe Facebook.

Ministerul rus al Apărării a declarat marți că a distrus cinci avioane de luptă ucrainene SU-27 și a avariat alte două.

Bloggeri militari ucraineni au relatat că o dronă de recunoaștere rusă a reușit să zboare deasupra aerodromului pentru a ajuta la efectuarea loviturii cu rachetă.

„Nu există suficiente mijloace pentru a distruge dronele (de recunoaștere)”, a declarat Ihnat marți pentru Reuters, spunând că acestea reprezintă o „amenințare foarte gravă”.

„Zboară și raportează totul în timp real, apoi (racheta) Iskander ajunge în câteva minute. Este evident”, a spus el.

09:22 Viktor Orban a sosit marți la Kiev pentru discuții cu președintele Volodimir Zelenski, într-o vizită ce are loc la o zi după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a UE, potrivit Reuters.

Premierul maghiar a ajuns în capitala Ucrainei marți dimineață, în prima sa de la începutul invaziei pe scară largă, în urmă cu mai bine de doi ani. Informația a fost confirmată de ofițerul de presă al prim-ministrului.

Viktor Orban și Volodimir Zelenski vor discuta despre șansa de a crea pace și despre problemele actuale ale relațiilor bilaterale ungaro-ucrainene, a declarat Bertalan Havasi pentru Reuters

09:12 Ministerul rus al Apărării a declarat marți că a distrus cinci avioane de luptă ucrainene SU-27 și a avariat alte două pe aerodromul Mirhorod din regiunea Poltava din Ucraina cu rachete Iskander-M.

Ministerul a publicat imagini ale atacului care arată fum și flăcări ieșind de pe un aerodrom.

„Ca urmare a atacului rusesc, cinci avioane de luptă multifuncționale SU-27 active au fost distruse și două au fost avariate“, a declarat ministerul.

Rusia vizează aerodromurile ucrainene chiar în momentul în care Kievul se pregătește să primească primele avioane F-16, pe care Moscova a promis să le distrugă.

08:00 Premierul ungar Viktor Orban va face o vizită surpriză la Kiev astăzi, 2 iulie, au declarat trei surse pentru The Guardian pe 1 iulie.

Orban este considerat principalul aliat al Moscovei în UE. Ungaria a blocat în mod repetat ajutorul pentru Ucraina și s-a pronunțat împotriva aderării Kievului la NATO și UE.

Două surse din Budapesta au declarat că Orban intenționează să se întâlnească cu președintele Volodimir Zelenski la Kiev. Vizita marchează prima dată când Orban călătorește în Ucraina vecină de când Rusia a lansat invazia sa pe scară largă în februarie 2022.

O sursă din partea ucraineană ar fi confirmat planurile. „Orban este aici mâine (nr. astăzi), cu excepția cazului în care există o schimbare de ultim moment”, a declarat sursa de la Kiev.

07:45 Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus în cursul nopții 11 drone lansate de Ucraina asupra teritoriului Rusiei și a peninsulei Crimeea, a anunțat marți agenția rusă de presă de stat RIA, citând Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.

Citeste si : 520 de ani de la moartea lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Cum a murit domnitorul Moldovei

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.