Ucraina dorește sprijinul președintelui american Donald Trump în război sau pentru a-l încheia, dar armata ucraineană este sub presiune, suferind mii de victime și dezertări în timp ce încearcă să țină liniile frontului împotriva Rusiei, relatează Politico, care citează experți și soldați din prima linie, citat de adevarul.ro.

Publicat:05.02.2025, 12:57

Anastasia, un medic de luptă, s-a oferit voluntar în 2022. Nu avea niciun fel de experiență militară sau medicală, însă dorința ei era dorea să îngrijească soldați ucraineni în spitale din spatele linei frontului și voia să rămână departe de front.

Însă toamna trecută, în timp ce se afla în concediu medical, a aflat că a fost între timp transferată într-unul dintre cele mai fierbinți locuri din prima linie, lângă Kurahove, în regiunea estică Donețk.

„Nu aveam nici măcar pregătire militară de bază la momentul sosirii. Fostul meu comandament mi-a falsificat actele”, spune Anastasia, care a solicitat să-i fie dezvăluit doar prenumele. Oficialii militari au negat că ar fi fost posibil să se întâmple așa ceva.

Acum, are parte de tot ajutorul din partea noilor camarazi pentru a reuși să facă față situației.

„În această nouă brigadă, șoferii [m-au] învățat cum să asamblez o armă și [m-au] ajutat foarte mult”.

Povestea ei se întâlnește în toată Ucraina, în timp ce armata se străduiește din răsputeri să acopere deficitul de personal, în urma  progresului necruțător – lent, dar sângeros – al Rusiei în estul Ucrainei.

De pildă, pe 11 ianuarie, șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a emis un ordin prin care să fie transferați în forțele terestre peste 5.000 de oameni din forțele aeriene. Informația a provocat îngrijorare că Ucraina sacrifică astfel specialiști înalt calificați pentru lupta în prima linie.

Sîrski a insistat însă că aceste transferuri nu se referă la acel personal „imposibil de înlocuit”.

Problema de personal cu care se confruntă armata ucraineană nu a trecut neobservată la Washington.

Problema Ucrainei nu este că „rămâne fără bani, ci că rămâne fără ucraineni”, a declarat secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, în timpul audierii de confirmare.

Această situație pune sub tensiune armata care trebuie să gestioneze un număr tot mai mare de soldați prost antrenați și epuizați, în timp ce are dificultăți în recrutarea de noi trupe și au loc arestări în rândul unor ofițeri respectați și populari. 

Situația riscă să devină o problemă politică pentru Kiev, în măsura în care încearcă să-i arate președintelui american Donald Trump că are sens să susțină în continuare Ucraina, în timp ce el face presiuni pentru încheierea rapidă a războiului.

Probleme la nivelul comandamentului militar

Problemele din prima linie naște semne de întrebare cu privire la calitatea comandamentului militar al Ucrainei, care încearcă să facă trecerea de la o forță de luptă rigidă în stil sovietic la una bazată pe principii occidentale în timp ce poartă un război existențial.

„Războiul modern evoluează rapid. Este tehnic, complex și imprevizibil. Necesită ofițeri cu spirit antreprenorial, care să fie dispuși să-și asume riscuri și sunt capabili să-și susțină cauza și să gestioneze subordonați ce ar putea fi mai pricepuți decât ei”, apreciază Glen Grant, fost ofițer al armatei britanice și expert în apărare la Baltic Security Foundation, care monitorizează reformele militare ale Ucrainei în ultimul deceniu.

„Comandanții slabi îi detestă pe acești oameni și fie încearcă să-i reducă la tăcere prin birocrație și agresiune, fie îi îndepărtează cu totul. Echipele de inspecție sunt cel mai mare rău pentru armată, întrucât cer conformitatea în stil sovietic, or asta va face Ucraina să piardă războiul”, a adăugat el.

Anastasia, medicul voluntar, confirmă această evaluare.

„Sub comanda lui Sîrski, personalul s-a transformat într-un grup de loiali, în care mulți dintre comandanți sunt înlocuiți cu oamenii lui, care manifestă puțină grijă și vor să raporteze doar victorii personalului superior, indiferent câte vieți costă”, a spus ea.

Serviciul de presă al Statului Major al Ucrainei, responsabil de conducerea operațională a forțelor armate, a negat acuzațiile într-un răspuns pentru Politico.

„Unul dintre principiile fundamentale este valoarea vieții personalului, care asigură pregătirea de luptă pe termen lung și stabilitatea colectivului”, se arată în e-mail.

Deși comandamentul superior a refuzat să comenteze public despre problemele cu care s-ar confrunta armata ucraineană, întrucât asta ar putea dăuna operațiunilor împotriva Rusiei, a admis totuși că există cazuri de dezertare și că se lucrează asupra problemei.

„Este nevoie de o abordare sistemică prin care să se aibă în vedere atât aspectele manageriale, cât și cele psihologice”, a declarat Statul Major. Astfel, Kievul își propune să consolideze comunicarea și nivelul de încredere dintre comandament și soldați, precum și pregătirea, sprijinul medical și psihologic pentru trupele sale.

Un război sângeros de uzură

Fracturile care apar în armata ucraineană au drept cauză numărul masiv de victime.

În decembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit că, în aproape trei ani de lupte, Kievul a pierdut peste 43.000 de soldați, în timp ce peste 370.000 au fost răniți.

Kremlinul nu-și dezvăluie numărul de victime, dar potrivit estimărilor lui Sirski numai în 2024 Rusia a pierdut 150.000 de soldați uciși, în timp ce peste 400.000 au fost răniți. Potrivit statisticilor Statului Major, Rusia a pierdut 818.740 de militari, uciși și răniți, de la începutul războiului pe scară largă.

Chiar dacă Rusia a pierdut mult mai mulți soldați decât Ucraina, impactul pe front este mai important pentru trupele ucrainene.

„Ca în orice conflict care durează mai mult de un an, cu cât războiul continuă, cu atât mai puțini soldați profesioniști rămân pe linia frontului. În același timp, crește nevoia de a recruta și instrui oameni din viața civilă care nu au experiență militară anterioară”, a declarat Olena Tregub, director executiv al Comisiei Independente Anticorupție și membru al Comisiei Publice Anticorupție din cadrul Ministerului Apărării.

„Acești oameni sunt de multe ori nepregătiți din punct de vedere psihologic și fizic pentru luptă, iar adaptarea necesită timp. Este o provocare inevitabilă cu care s-a confruntat Ucraina – precum oricare  altă țară care s-ar afla într-un război atât de lung”, a adăugat ea.

Problemele de personal ies la suprafață în timp ce Ucraina se luptă să încetinească avansul Rusiei nu doar în est. Din luna mai, Kremlinul a recucerit o parte din regiunea Harkov, eliberată de Ucraina în 2022, și a preluat controlul asupra a aproximativ 2.800 de kilometri pătrați de teritoriu, reprezentând aproximativ 0,4% din teritoriul Ucrainei.

Rușii strâng acum lațul în jurul centrului logistic estic Pokrovsk – ceea ce duce la și mai multe recriminări împotriva înaltului comandament.

„Motivul principal al dezastrului din direcția Pokrovsk este comandamentul superior, care stabilește sarcini nerealiste pentru unități. Generali care nu estimează corect capacitățile unităților și nu sunt conștienți de situația din prima linie”, a declarat Serhii Filimonov, comandantul batalionului separat Lupii Da Vinci, într-o postare din decembrie pe Telegram.

Între timp, rușii se confruntă cu propriile lor probleme în încercarea de a împinge Ucraina din regiunea rusă Kursk cu ajutorul soldaților nord-coreeni. În ciuda mai multor săptămâni de atacuri necruțătoare care i-au decimat pe coreeni, ucrainenii rezistă totuși acolo.

Apeluri la reformarea armatei

„Pe hârtie, sunt mulți oameni în prima linie, o mulțime de arme, o mulțime de echipamente și primesc muniție – însă frontul se destramă. Nu pentru că oamenii nu luptă, ci pentru că este haos la nivel de comandă”, sublinia pentru publicația Ukrainska Pravda, în decembrie, Taras Chmut, un expert militar ucrainean proeminent și șeful fundației Come Back Alive, care oferă sprijin armatei ucrainene.

Recent, serviciile de securitate ucrainene au arestat doi generali ai armatei ucrainene sub suspiciunea de „apărare inadecvată a regiunii Harkov” în timpul unei ofensive ruse de anul trecut. Fostul comandant al brigăzii 155 a fost arestat și pentru că ar fi ascuns dezertările în timpul antrenamentelor din Franța. 

Unii deputați ucraineni susțin că arestările sunt motivate politic.

„Asemenea acțiuni nu numai că subminează încrederea în armată pe timp de război, dar totodată amenință direct capacitățile de apărare a țării. Acest lucru afectează negativ atât moralul armatei, cât și încrederea publică, slăbind unitatea națională într-un moment crucial al luptei pentru independență”, a declarat Roman Kostenko, veteran și  deputat ucrainean de opoziție și secretarul comisiei de apărare din parlamentul ucrainean, într-un comunicat.

Se critică de asemenea maniera în care armata încorporează noi recruți în armată. Unii sunt de părere că proaspeții soldați ar trebui combinați cu unități veterane pentru a învăța cum să supraviețuiască pe câmpul de luptă. Există plângeri că înaltul comandament plasează în schimb recruți în noi brigăzi și apoi aruncă unitățile fără experiență în cele mai fierbinți lupte.

Asta a dus la eșecuri pe câmpul de luptă, spune Filimonov, un comandant ucrainean.

„Dacă un soldat intră într-o unitate în care...  are sentimentul că comandamentul știe ce să facă, soldatul încearcă să rămână acolo cu orice preț. Dacă însă acesta îl trimite într-o poziție imediat după antrenamentul în Europa sau după pregătirea militară de bază în Ucraina, fără a lucra suplimentar cu el, el fie moare, fie dezertează”, explică el.

Problemele sunt tot mai mari, dar armata ucraineană se reformează.

Se trece la o structură mai modernă în stil occidental, mai eficientă din punctul de vedere al comenzii, care elimină o mare parte din birocrație și accelerează deciziile prin digitalizarea proceselor cheie, a spus Tregub, oficialul anticorupție.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.