Razboiul din Ucraina a intrat in cea de-a 7-a luna, iar la intrebarea cand se va termina este tot mai greu de raspuns. Publicatia The Guardian a publicat o lista cu 5 scenarii la care sa ne asteptam in urmatoarea perioada. Una dintre previziuni este ca razboiul va dura, probabil, cel putin un an, alta - ca iarna ar putea schimba cursul conflictului, dar si Occidentul care trebuie sa decida daca doreste ca Ucraina sa castige, sau doar sa reziste.

Publicat:28.08.2022, 19:03

Au trecut sase luni de razboi, dar nici Ucraina si nici Rusia nu sunt pregatite sa inceteze lupta, in ciuda pierderilor pe care le-au suferit. Ucraina isi doreste inapoi teritoriile ocupate, iar Rusia continua sa atace. Negocieri intre cele doua parti nu au mai existat de cand au aparut dovezi ale masacrelor de la Bucea, Irpin. Avansul rusilor a fost totusi minim dupa caderea oraselor Severodonetk si Lisiciansk, la sfarsitul lunii iunie. Prima previziune a celor de la The Guardian este ca razboiul va dura, probabil, cel putin un an, dar va fi mai putin intens. Al doilea scenariu este ca neavand mijloace pentru un contraatac eficient, Ucraina va apela la atacurile partizanilor pentru a provoaca pagube Rusiei, cum s-a intamplat in cazurile atacurilor din Crimeea.

Neavand suficienta capacitate pentru o contraofensiva si a-i alunga pe rusi din teritoriile ocupate, Kievul si-a schimbat strategia si efectueaza acum atacuri cu rachete cu raza lunga de actiune si raiduri asupra podurilor si bazelor rusesti aflate in spatele frontului. 

Conform celei de-a trei previziuni enuntate de The Guardian, desi Rusia vrea inca sa avanseze in teritoriile ucrainene, aceasta inca nu are un nou plan ofensiv, si cum vremea rece se apropie este probabil sa se concentreze pe consolidarea a ceea ce are pana acum in posesie si va incerca sa anexeze teritoriile deja ocupate prin referendumuri. De fapt iarna potrivit publicatiei britanice va precipita o noua criza a refugiatilor. Plus la asta Ucraina este deja ingrijorata ca Rusia va lovi reteaua energetica sau ar putea pur si simplu sa opreasca centrala nucleara Zaporojie, ceea ce agraveaza situatia incalzirii locuintelor. De cealalta parte, rusii vad iarna ca pe o oportunitate, punand presiune pe Occident prin limitarea livrarilor de gaz. Totusi, primavara ar putea fi momentul pentru reluarea ofensivei, ceea ce probabil va fi un alt sezon de lupta. Al 5-lea scenariu depinde de Occident cred cei de la The Guardian. Europa si SUA trebuie sa decida daca doresc ca Ucraina sa castige, sau doar sa reziste si in functie de asta sa o ajute militar si umanitar. Ucraina are un decalaj bugetar de 5 miliarde de dolari pe luna din cauza razboiului. Reconstructia tarii va costa de multe ori mai mult.