Rusia declară că nu aşteaptă nimic de la vizita la Kiev a premierului ungar Viktor Orban, cunoscut pentru relaţiile sale bune cu Kremlinul, în contextul în care şeful guvernului de la Budapesta a ajuns marți în Ucraina pentru a avea o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în care va discuta despre „posibilitatea de a se ajunge la pace”, a transmis preşedinţia rusă, potrivit digi24.ro.

Publicat:02.07.2024, 15:29

„Nu aşteptăm nimic (de la vizită) şi nu este treaba noastră să o comentăm. Dar este de înţeles că Ungaria, care a preluat preşedinţia (Consiliului) Uniunii Europene, trebuie să-şi îndeplinească atribuţiile", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează EFE, potrivit Agerpres.  

El a adăugat că, în opinia sa, Orban este ghidat în acest caz de interesele Bruxellesului şi nu de cele ale Ungariei, deşi este cunoscut ca un apărător ferm al intereselor naţionale. 

Întrebat dacă administraţia ungară a contactat Kremlinul înainte de vizita lui Orban la Kiev, Peskov a răspuns că nu. 

Prim-ministrul Ungariei, critic cu privire la ajutorul militar occidental acordat Ucrainei, a sosit marţi la Kiev pentru a discuta cu conducerea acestei ţări despre „posibilitatea de a construi pacea". 

Orban şi Zelenski urmau să discute totodată despre „teme de actualitate în relaţiile bilaterale ungaro-ucrainene", a declarat purtătorul de cuvânt al şefului guvernului ungar, Bertalan Havasi. 

Premierul eurosceptic Orban efectuează această vizită în Ucraina la o zi după ce ţara sa a preluat de la Belgia preşedinţia semestrială a Consiliului UE. 

Kievul vede în Budapesta un aliat al Moscovei, în timp ce Ungaria acuză Ucraina că nu respectă drepturile minorităţilor etnice care trăiesc pe teritoriul său, inclusiv ale celor 150.000 de etnici maghiari.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.