Dronele turcesti Bayraktar se dovedesc a fi atat de suparatoare pentru ambitiile lui Vladimir Putin in Ucraina, incat Moscova ofera acum o recompensa de 50.000 de ruble (811 euro) pentru fiecare drona distrusa, relateaza Daily Mail.

Publicat:06.08.2022, 17:14

In plus, s-a mai zvonit ca Rusia, cu un program propriu de drone oarecum nesofisticat, ar fi pus ochii pe dronele iraniene pentru a incerca sa restabileasca echilibrul in „razboiul dronelor”. Nu s-a confirmat inca daca a avut loc vreo intelegere.

Lui Putin i-ar placea sa puna mana pe Bayraktar, dar Turcia nu le va vinde Rusiei, scrie sursa citata. La randul sau, Moscova s-a plans Ankarei ca ar trebui sa inceteze sa mai furnizeze Bayraktar-uri Ucrainei, dar turcii au insistat ca vanzarile – si, in unele cazuri, donatiile – din partea producatorului, Baykar, sunt chestiuni private intre firma si ucraineni si nu au nimic de-a face cu statul.

Dornele Bayraktar au capatat un rol vital in primele zile ale conflictului cu Rusia, ajutand la mentinerea Kievului in afara razei de actiune a lui Putin. Ele au intrat in joc la doar cateva zile dupa inceperea razboiului. Cel mai cunoscut exemplu este faptul ca au fost trimise sa distruga camioanele rusesti de combustibil, facand inoperabile tancurile care formau un convoi militar de kilometri intregi care se indreptau spre capitala ucraineana. Imaginile cu vehicule blindate rusesti asediate si abandonate la marginea drumului au reprezentat o victorie timpurie pentru Ucraina in razboiul propagandistic extrem de important cu Rusia.

O caracteristica cruciala a dronelor turcesti este ca sunt aproape invizibile pentru sistemele conventionale de aparare aeriana. Dronele TB-2 sunt capabile sa se sustraga din raza S-300, urmatoarea generatie de baterii de rachete defensive dezvoltate de Rusia. In Azerbaidjan, in razboiul din 2020 din Nagorno-Karabah, s-a raportat ca dronele turcesti nu numai ca au evitat S-300, ci le-au si doborat.

TB-2 au fost, de asemenea, folosite pentru a distruge numeroase sisteme anti-rachete rusesti Pantir, care au fost pilonul principal al apararii impotriva ofensivei occidentale in Siria, Libia si Nagorno-Karabah.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: