Atacurile susținute ale Ucrainei împotriva apărării antiaeriene ale Rusiei ar putea face Crimeea ocupată să nu mai fie sustenabilă ca teren militar, au spus analiștii de război , scrie știrileprotv.ro.

Publicat:15.06.2024, 15:50

Într-o evaluare făcută joi, Institutul pentru Studierea Războiului a declarat că loviturile repetate ale Ucrainei asupra țintelor militare din regiune au forțat Rusia să angajeze noi sisteme de apărare antiaeriană.

Dar lovituri suplimentare, a spus acesta, ar putea face imposibilă pregătirea sau lansarea atacurilor Rusiei din peninsula anexată.

Ucraina a lovit în mod repetat apărarea antiaeriană a Rusiei în Crimeea în ultimele luni, atacurile intensificându-se în această săptămână.

Potrivit rapoartelor, un sistem S-400 „Triumf” rusesc și două sisteme de rachete de apărare antiaeriană S-300 au fost vizate de ucraineni, cu sugestii că Ucraina a folosit sisteme de rachete tactice ale armatei furnizate de SUA, cunoscute sub numele de ATACMS.

Două zile mai târziu, Ucraina a lansat o nouă lovitură cu rachete, lovind un sistem de rachete S-300 și două sisteme de rachete S-400 în Crimeea, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

A refuzat să spună ce tip de rachete au fost folosite, dar Institutul pentru Studiul Războiului a spus că sunt „probabile” ATACMS.

Loviturile par să arate că rachetele mai vechi ale Ucrainei, furnizate de Occident, pot ocoli chiar și cele mai sofisticate sisteme de apărare aeriană ale Rusiei, au declarat experții pentru BI săptămâna aceasta.

Forbes a ajuns miercuri la o concluzie similară, spunând că sistemele de rachete S-400 ale Rusiei nu pot apăra trupele ruse din apropiere.

Dezvoltarea ar putea fi o problemă majoră pentru Rusia, care a folosit Crimeea ca rută de aprovizionare pentru aducerea de trupe și echipament în primele linii în Ucraina.

Rusia a amplasat, de asemenea, un sistem de rachete S-500 în Crimeea pentru a-și proteja apărarea antiaeriană, a declarat Kyrylo Budanov, șeful Direcției de Informații de Apărare a Ucrainei, săptămâna aceasta, conform unei traduceri a ISW.

Dar, în ciuda succeselor recente ale Ucrainei, campania sa de lovituri aeriene cu rază lungă nu va fi glonțul de argint care pune capăt ocupației Crimeei de către Rusia, au declarat experții militari pentru BI.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.