Sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) din Statele Unite au sosit in Ucraina, a spus joi ministrul ucrainean al apararii Oleksii Reznikov.

Ultimul update: 23.06.2022, 16:55 Publicat:23.06.2022, 16:55

„Multumesc colegului si prietenului meu american, secretarul american al apararii Lloyd Austin, pentru aceste instrumente puternice! Vara va fi fierbinte pentru ocupantii rusi. Si ultima pentru unii dintre ei", a declarat el pe Twitter.

Ucrainenii cer de multa vreme astfel de sisteme, spunand ca au nevoie de ele pentru a lovi eficient si de la distanta trupele ruse, care folosesc masiv artileria pentru a obtine progrese treptate in Donbas.

In urma cu cateva saptamani americanii au spus ca vor trimite patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 HIMARS.

Sistemul permite lansarea de rachete multiple, ghidate cu mare precizie. Impreuna cu sistemul HIMARS, ucrainenii au primit si munitie, rachete care sunt capabile sa loveasca o tinta la mai mult de 40 de mile (64km) distanta.

Rachetele sunt ghidate inertial si prin GPS si au o raza dubla fata de obuzierele M777 pe care SUA le-au furnizat recent fortelor armate ucrainene.

HIMARS este un sistem de rachete cu lansare multipla dezvoltat pentru armata americana in anii 1970. Acesta transporta o capsula preincarcata cu sase rachete ghidate de 227 mm sau o capsula incarcata cu o racheta tactica.

Atat Rusia, cat si Ucraina opereaza deja sisteme MLRS, dar versiunea HIMARS cu sase rachete trimisa pentru a ajuta Kievul este mai avansata, cu o raza de actiune si o precizie superioare.

Ucraina a cerut aproximativ 300 de astfel de sisteme. Pana in prezent, SUA au donat Ucrainei doar patru HIMARS, dar nu au exclus sa furnizeze mai multe in viitor.

Separat, Germania va trimite trei astfel de sisteme Ucrainei, a declarat miercuri ministrul german al apararii, Christine Lambrecht.

De asemenea, la inceputul lunii iunie, au aparut informatii ca Marea Britanie a cerut americanilor voie sa trimita in Ucraina lansatoare M270, cu raza medie de actiune, fabricate in SUA.

Sursa: