Documente oficiale arata ca procurorii militari din Rusia ancheteaza un incident in urma caruia soldati rusi si ofiteri ai FSB si-au pierdut viata in orasul Herson dupa un schimb de focuri pe fondul consumului de alcool, relateaza Yahoo News.
In raportul prezentat personal marti presedintelui Vladimir Putin, o afirmatie anume a comandantului Rosgvardia, generalul Viktor Zolotov, a iesit in evidenta.
„Vreau sa subliniez in mod deosebit ca simtim sustinerea populatiei in teritoriile eliberate”, i-a spus ofiterul in varsta de 68 de ani unui Putin care a ramas incruntat pe tot parcursul intalnirii.
In realitate, pe langa problemele cu partizanii ucraineni, fortele armate ruse depun mari eforturi sa ridice moralul propriilor soldati, potrivit mai multor documente interne ale guvernului rus obtinute de jurnalistii rusi, acestea oferind mai multe exemple grave de insubordonare pe fondul consumului de alcool.
Soldatii rusi, Hersonul ocupat, alcoolul si ofiterii FSB
In ceea ce aduce a scenariu de film western, unul dintre documente detaliaza o ancheta a Comitetului de Investigatii Militare pentru Flota Marii Negre in legatura cu un incident ce a avut loc pe 19 iunie.
Documentul relateaza ca 3 soldati rusi au fost impuscati mortal si alti doi au fost raniti intr-un schimb de focuri cu ofiteri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB), succesorul temutului KGB din perioada sovietica.
Incidentul a avut loc intr-un bar din orasul Herson, capitala regiunii cu acelasi nume unde fortele armate ucrainene au declansat luni o contraofensiva pe scara larga.
Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii militari rusi, in seara zilei de 19 iunie trei ofiteri ai FSB atasati pe langa fortele de invazie din Herson, au intrat intr-un bar unde au descoperit doi soldati profesionisti, sergentul Serghei Obuhov si sergentul junior Igor Sudin, „pierzand vremea si consumand bauturi alcoolice”.
Ofiterii FSB i-au admonestat pe soldati pentru ca beau in timp ce erau imbracati in uniforma militara. Obuhov si-a scos pistolul si a inceput sa traga in podea. Unul dintre ofiterii FSB, Serghei Privavlov, a incercat sa ii ia arma din mana insa Sudin, celalalt soldat, a inceput sa traga in directia sa cu pusca Kalasnikov pe care o avea asupra sa.
Privavlov si un alt ofiter al FSB, Igor Yakubinski, au apelat la randul lor la armele din dotare. Privavlov, Yakubinski si Obuhov „au murit pe loc”, potrivit documentului redactat de procurorii militari rusi, in timp ce Sudin si D.A. Borodin, al treilea ofiter FSB, au fost spitalizati din cauza ranilor.
Investigatorii afirma de asemenea ca un al patrulea ofiter al FSB a participat la altercatie dar ca acesta a scapat nevatamat si a fugit de la locul incidentului. Procurorii militari rusi nu au reusit deocamdata sa il identifice pe acesta.
Problemele Rusiei cu soldatii sai
Un aspect interesant al rechizitoriului intocmit de procurorii militari rusi tine de faptul ca cei doi soldati implicati in incident erau sub contract, nu simpli recruti. De altfel, legislatia din Rusia interzice trimiterea recrutilor in teatre de razboi.
Acest lucru ar sugera ca acesti militari ar fi trebuit sa se numere printre profesionistii bine instruiti ai armatei ruse, motiv pentru care incidentul pare si mai remarcabil.
Insa o ampla investigatie publicata mai devreme in cursul lunii august de jurnalistii de investigatie de la The Insider, un site afiliat celor de la Bellingcat, arata ca in multe cazuri recrutii inrolati in serviciul militar inca obligatoriu in Rusia sunt pacaliti, constransi sau chiar fortati sa semneze contracte profesioniste pentru a putea fi trimisi sa lupte in Ucraina.
La fel ca relatarea celor de la Yahoo News, ancheta jurnalistilor de la The Insider, site interzis de autoritatile ruse la jumatatea lunii iulie, s-a bazat de asemenea pe documente oficiale, acestia obtinand o serie vasta de plangeri inregistrate de procurorii militari ai Rusiei de la soldatii care s-au plans ca au fost trimisi cu forta in Ucraina si de la rude ale lor.
Acestea arata nu doar ca autoritatile responsabile de recrutarea militara si comandantii rusi constrang simpli recruti sa semneze contracte profesioniste, ci ca inclusiv soldatilor profesionisti li se refuza dreptul de a demisiona sau pleca acasa dupa incheierea contractelor.