Contraofensiva ucraineana va dura mult si va avea costuri ridicate, spune presedintele Statului Major al Statelor Unite. Drept urmare, tarile NATO incearca sa puna la punct un plan de sprijin pe termen lung pentru Ucraina. Dupa summitul Ramstein de ieri, aliatii au promis noi pachete de ajutor militar in valoare de miliarde de dolari. Furnizarea de avioane de lupta F16 catre Ucraina nu a fost inca decisa, dar instruirea pilotilor este in curs de desfasurare.
Ucraina face progrese constante in contraofensiva sa impotriva fortelor rusesti, dar costul va fi probabil ridicat in ceea ce se dovedeste a fi o batalie dificila, sustine seful statului major al SUA.
Mike MILLEY, PRESEDINTELE STATULUI MAJOR INTRUNIT AL SUA: „Ucraina si-a inceput atacul si face progrese constante. Este o lupta foarte dificila. Este o lupta foarte violenta si va dura probabil o perioada de timp considerabila, cu un cost ridicat.”
Seful Pentagonului, a admis ca Ucraina are pierderi de echipamete pe campul de lupta in cadrul ofensive incepute, afirmand insa ca rusii arata de o mie de ori aceleasi imagini cu echipamentele distruse.
Lloyd AUSTIN, SEFUL PENTAGONULUI: „Acesta este un razboi. Stim ca vor exista pierderi pe campul de lupta de ambele parti. Ce este important: ucrainenii au capacitatea de a restaura echipamentele deteriorate, acolo unde este posibil, de a repara si de a reveni pe campul de lupta.”
Secretarul american al Apararii a cerut aliatilor sa mareasca aprovizionarea cu arme catre Ucraina.
Lloyd AUSTIN, SEFUL PENTAGONULUI: „Lupta Ucrainei este un maraton, nu un sprint. Asa ca vom continua sa furnizam Ucrainei toate capacitatile de care are nevoie urgent in acest moment, dar si ce ii trebuie pentru a se apara pe termen lung.”
Danemarca si Olanda au semnat contracte pentru achizitionarea a 14 tancuri Leopard 2 de la producatorul german de arme pentru Ucraina. Pe de alta parte, Comisia Europeana pregateste un pachet de ajutor financiar de 72 de miliarde de euro pentru Kiev, in urmatorii patru ani. Furnizarea de avioane de lupta F16 catre Ucraina nu a fost inca decisa, dar pilotii ucraineni au onceput deja antrenamentele pe avioane F-16.
Jens STOLTENBERG, SECRETARUL GENERAL AL NATO: „Salut decizia mai multor aliati NATO de a oferi instruire pentru piloti de lupta. Este important si ne va permite, intr-o etapa ulterioara, sa luam decizii de furnizare a aeronavelor de lupta din a patra generatie, cum ar fi, de exemplu, F-16.”
La o intalnire de la Bruxelles, ministrii apararii NATO au convenit sa consolideze sprijinul militar pentru Ucraina. Dar nu s-a ajuns la un consens cu privire la apartenenta sa la alianta. Ministrii Apararii din statele membre NATO au decis, printr-un acord de principiu, crearea unui nou format de discutii in relatia cu Ucraina, afirma surse citate de presa germana.
Noul concept prevede crearea unui Consiliu NATO-Ucraina, ceea ce ar reprezenta o evolutie de la actuala Comisie de colaborare bilaterala si ar facilita luarea unor decizii comune in materie de securitate si aparare. Noul format de colaborare cu Ucraina urmeaza sa fie aprobat formal la summitul NATO de la Vilnius, programat in iulie.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat recent ca Ucraina nu va putea deveni membra NATO cat timp este in curs actualul conflict militar izbucnit prin invazia Rusiei.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.