Teritoriile ocupate a regiunilor Donetk, Lugansk, Zaporojie si Herson vor fi incluse intr-un nou district federal impreuna cu Crimeea dupa asa-zisele referendumuri, scrie presa rusa, potrivit The Moscow Times. Acesta ar urma sa fie condus de fostul sef al programului spatial rusesc, Dmitri Rogozin. 

Publicat:27.09.2022, 21:30

Cele patru regiuni, Donetk, Lugansk, Zaporojie si Herson impreuna cu Crimeea, ar urma sa formeze cel de-al noualea district federal al Rusiei, potrivit planurilor de la Kremlin. Dmitri Rogozin, fost director general al Roscosmos, ar putea conduce noul district. Kremlinul nu a vrut sa comenteze acste informatii. 

Dimitrii PESKOV, PURTATORUL DE CUVANT AL KREMLINULUI: ”Noi nu anuntam niciodata astfel de decrete si numiri. Daca asta se va intampla, va vom informa.” 

Sursele din cadrul administratiei prezidentiale ruse au explicat necesitatea unui nou district federal prin „situatia complicata" din jurul referendumurilor privind anexarea noilor teritorii si este nevoie de o personalitate politica influenta care sa le gestioneze. Inainte sa fie numit sef la Roscosmos, Rogozin a fost ambasadorul Moscovei pe langa NATO, iar apoi viceprim-ministru responsabil de industria de Aparare, dar si reprezentant special a lui Putin pentru  Transnistria. Trupele ruse au reusit sa controleze doar partial a acestor patru teritorii la sapte luni de la invadarea Ucrainei. Azi in timpul unei intalniri televizate cu oficialii din Guvern, Vladimir Putin a declarat ca Rusia vrea „sa salveze” oamenii de acolo.

Vladimir PUTIN, PRESEDINTELE FEDERATIEI RUSE: ” Salvarea oamenilor din teritoriile in care are loc acest referendum este in centrul atentiei intregii noastre societati si a intregii tari.”

Putin a declrata ca incercarile Ucrainei de a recupera aceste regiuni dupa intrarea lor in componenta Rusiei, vor fi considerate atacuri impotriva Rusiei si a amenintat ca va recurge inclusiv la arme nucleare.

”Vom folosi cu siguranta toate sistemele de armament pe care le avem la dispozitie. Aceasta nu este un bluf.”

Kremlinul are un lant de comanda nuclear, dar nu se stie daca cineva i-ar spune nu presedintelui rus Vladimir Putin daca acesta ar decide folosirea armelor nucleare, afirma secretarul de stat american Antony Blinken.

Antony BLINKEN, SECRETARUL DE STAT AMERICAN: "Cred ca Rusia a intrat in mizeria in care se afla din cauza ca nu exista nimeni in sistem care sa-i spuna lui Putin ca face un lucru gresit".

Statele Unite spun ca au elaborat un plan de actiune in cazul in care Rusia foloseste arme nucleare.

Antony BLINKEN, SECRETARUL DE STAT AMERICAN: „Eu nu am sa intru in detalii despre care ar putea fi consecintele, dar orice utilizare a armelor nucleare ar avea efecte catastrofale desigur pentru tara care le foloseste, dar si pentru altele.

-Daca puteti sa fiti mai specific. Puteti sa ne spune daca administratia americana are un plan?

-Da, avem.” 

Armata rusa detine 4477 de focoase nucleare desfasurate si de rezerva. Cele mai puternice focoase nucleare „strategice" ale Rusiei au o putere exploziva de 500 pana la 800 de kilotone si sunt concepute pentru a distruge orase intregi si chiar mai mult. Rusia re aproximativ 1.900 focoase „non-strategice", cunoscute si sub numele de arme nucleare tactice, concepute pentru a fi utilizate pe un camp de lupta limitat. Aceste focoase, cu o putere exploziva de 10 pana la 100 de kilotone, sunt denumite si „cu randament scazut", insa   suficient pentru a provoca distrugeri majore, asa cum au fost in 1945, cand SUA au aruncat bombe atomice asupra oraselor japoneze Hiroshima si Nagasaki. 

Aceste explozii au ucis instantaneu aproximativ 70.000 si 35.000 de persoane, iar alte zeci de mii au murit ulterior din cauza radiatiilor eliberate. In Europa de astazi o singura detonare nucleara ar ucide probabil sute de mii de civili si ar rani mult mai multi, precipitatiile radioactive ar putea contamina zone mari din mai multe tari, a declarat Campania Internationala pentru Abolirea Armelor Nucleare.