Pentru prima oara de cand Rusia a lansat razboiul brutal impotriva tarii vecine, unele parti ale societatii poloneze si-au gasit o noua tinta: Ucraina. Traumele istorice si competitia dintre Polonia si Ucraina, lasate deoparte odata cu februarie 2022, incep din nou sa iasa la suprafata, iar partidul de extrema dreapta Confederatia le ofera o voce polonezilor care ii privesc cu suspiciune pe cei 1,4 milioane de refugiati ucraineni, scrie digi24.ro.
Atmosfera politica din Polonia se schimba, iar miscarile de extrema dreapta sunt pregatite sa profite de situatia creata. „Sunt aici pentru ca sunt anti-LGBT, sunt anit-Uniunea Europeana, sunt anti-avort”, a spus un baiat de 15 ani care a participat la organizarea mitingului Confederatiei de vineri seara din centrul orasului Lublin.
„Unii ucraineni de aici se simt prea mult ca si cand ar fi acasa”, a spus si Przemyslaw Chinek (28 de ani), care a venit la miting cu sotia si cele doua fiice – una de cinci ani, cealalta de doar 3 luni.
Confederatia Libertate si Independenta, sau pe scurt Confederatia, este un partid de extrema dreapta care a crescut mult in sondaje inainte de alegerile parlamentare ce au loc duminica.
„Sunt o amenintare pentru polonezi”, a adaugat Chinek. „Cultural, suntem tari similare, dar din punct de vedere moral suntem diferiti.”
„Trebuie sa imi acorzi respect. Este tara mea”
Confederatia se opune fondurilor de stat alocate Ucrainei odata cu invazia rusa. „Presedintele Zelenski este o marioneta!” striga primul orator in deschiderea evenimentului pentru a incinge spiritele in randul participantilor.
„Sunt foarte tolerant, dar tine minte ca nu esti un invitat, esti un vizitator”, a spus Mateusz Rybaczek (31 de ani), un creator de continut online care a luat parte la eveniment, referindu-se la refugiatii ucraineni. „Trebuie sa imi acorzi respect. Este tara mea.”
Relatia Polonia cu Rusia este un simpla: pentru majoritatea polonezilor, Moscova a fost mereu, si va ramane pentru totdeauna, un pradator global a carui amenintare trebuie contracarata. Aceasta pozitie, alimentata de o lunga perioada de animozitate, s-a consolidat si mai mult in ultimele 18 luni.
Dar Ucraina, inamicul inamicului Poloniei, nu a fost mereu prietenul Varsoviei, iar Confederatia incearca sa speculeze frustrarile provocate de primirea unui numar atat de mare de refugiati din Ucraina.
Partidul de extrema dreapta nu este printre cele mai importante din Polonia, dar, in ultimele saptamani, a castigat multa influenta. Rolul sau ar putea sa creasca si mai mult dupa acest weekend.
Sondajele arata ca alegerile de duminica ar putea rezulta in formarea unui guvern minoritar, ceea ce i-ar oferi Confederatiei a cale de a ajunge la putere daca intra in coalitie cu Lege si Justitie (PiS), partidul populist aflat la conducere.
Scenariul cel mai negru pentru Ucraina si Occident
O coalitie PiS-Confederatia este scenariul cel mai negru pentru Kiev si Occident. Atmosfera de la mitingul de vineri seara a incantat cu siguranta un Kremlin disperat sa distruga solidaritatea Occidentului fata de Ucraina.
„Am condus fete din Ucraina de la granita in Varsovia”, a spus Tomasz Piotr (33 de ani), amintindu-si despre primele zile ale invaziei. El si sotia lui, Katarzyna, spun ca au donat alimente pentru refugiati, dornici fiind sa ofere ajutor dupa ce au vazut ororile care au loc in Ucraina.
Dar, la fel ca multi dintre ceilalti participanti la mitingul Confederatiei, Piotr crede ca ucrainenii nu si-au aratat „recunostinta” pentru de eforturile lor. „Ei vor mai mult decat ar trebui sa aiba. Trebuie sa stim cand sa spunem stop... polonezul este pe primul loc si trebuie sa tinem minte asta.”
La fel ca milioane de alti ucraineni, Anna Martynenko isi aduce aminte cu bucurie de ajutorul pe care l-a primit in timp ce tara ei se afunda in conflict. „Poporul polonez ne-a dat mancare. Erau locuri in care puteam sa stam, unde era caldura”, a spus ea din Varsovia, acolo unde locuieste acum cu cei doi fii ai ei. „Ne intrebau cum ne simtim – erau asa de prietenosi.”
Sprijinul esential pe care Polonia l-a oferit Ucrainei se erodeaza acum pe doua fronturi. Chiar si in randul celor care s-au aratat prietenosi cu refugiatii la inceput, epuizarea incepe sa se faca simtita.
„Din punct de vedere intelectual, ucrainenii inca au sprijinul meu”, a spus si Gianmarco Ercolani, care a primit in gazda un refugiat in apartamentul sau din Lodz anul trecut. „Dar simt ca am facut deja multe. Acum cand nu mai exista aceeasi urgenta, te face sa iti schimbi mentalitatea... pur si simplu te obisnuiesti cu ea.”
Anul trecut, un sondaj al Pew Research Center arata ca 80% dintre polonezi se aratau in favoarea primirii refugiatilor in tara lor. Luna trecuta, acest sprijin a scazut la 52%.
„Toata lumea este obosita”, a spus Martynenko. „Acest razboi ar putea ajunge in Polonia, dar nu toata lumea intelege asta.”
Un masacru de acum 80 de ani, un razboi la granita si 1,4 milioane de refugiati
Evenimentul organizat in Lublin s-a concentrat sa atraga cat mai multi tineri. Vara aceasta, cand Confederatia a obtinut cele mai bune rezultate in sondaje, partidul era pe primul loc in preferintele barbatilor din categoria de varsta 18-21 de ani.
Liderul lor carismatic, Slawomir Mentzen (36 de ani), care are 800.000 de urmaritori pe TikTok, s-a comportat pe scena asemenea unui comedian. Toata lumea din public se opune ajutoarelor sociale care pana acum erau rezervate parintilor si batranilor, dar acum se duc si inspre refugiatii ucraineni.
„Este fifty-fifty pentru mine: jumatate dintre ucraineni vin aici cu intentii bune, jumatate vin pentru ca pot. Poate pentru bani”, a spus Filip Gajos (23 de ani).
Saptamana trecuta, Mentzen a scris pe Twitter ca in cativa ani „Ucraina va castiga o influenta semnificativa asupra politicilor poloneze. Nu putem lasa ca asta sa se intample.”
„Relatiile polonezo-ucrainene nu au fost bune pentru o perioada foarte lunga de timp. Toata lumea isi aduce aminte de Volinia si de oamenii care au murit acolo”, povesteste Chinek, referindu-se la masacrul din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial – pe care polonezii il numesc genocid – comis de nationalisti ucraineni intr-o regiune care se gaseste acum in vestul Ucrainei, la est de Lublin, unde a avut loc mitingul.
Discutiile legate de acele evenimente „aproape ca au disparut odata cu atacurile rusesti de anul trecut”, a spus Dariusz Stola, un istoric al Academiei Poloneze de Stiinte. „Oricine ridica aceste probleme despre trecut era rapid etichetat ca fiind o voce prorusa.”
Acum, aceste amintiri grele s-au intors. La 80 de ani de la tragedie, guvernul polonez a cerut din nou exhumari in locurile unde au fost comise masacrele. „Inca mai sunt persoane pe care nu le putem identifica. Exista generatii in viata care nu isi pot gasi bunicii”, a spus Simon Oshinski, un suporter de 21 ani al Confederatiei.
Reteta de succes a extremei drepte: solutii simple pentru probleme complicate
De frica sa nu piarda sprijinul populatiei in zonele rurale din Polonia in fata Confederatiei, oficiali PiS din conducerea tarii si-au inasprit retorica fata de Kiev in timpul campaniei electorale. Acestia l-au atacat pe presedintele ucrainean Volodimir Zelenski si guvernul sau in legatura cu Volinia, importurile de cereale si, chiar, pentru scurt timp, livrarea de arme.
„In relatia noastra dintre Polonia si Ucraina exista multe lucruri care nu au fost rezolvate – timp de ani de zile”, a spus Adam Zeleski, care are o ferma in apropiere de satul Kostrogaj din centrul Poloniei. „O prietenie este buna cand se bazeaza pe onestitate. Fara sa rezolvam aceste probleme din trecut, nu putem construi noi relatii bazate pe respect.”
Zaleski a votat in trecut pentru PiS, dar acum ezita sa o faca din nou – el este exact genul de polonez al carui sprijin Confederatia este disperata sa il castige. Intelege ce ii atrage pe oameni la acest grup, dar nu este convins inca de promisiunile lor.
„Ei au oferit scurtaturi. Este un partid care le arata votantilor cum sa rezolve niste probleme foarte complicate in moduri simple. Probabil ca multa lume ii va vota.”
Pentru Martynenko, lucrurile sunt clare: ea crede – si spera – ca oricine ar fi cei ce vor veni la putere de saptamana viitoare, sprijinul Poloniei pentru Ucraina nu va fi afectat si mai mult.
„Multa lume a venit aici din Ucraina ca sa isi salveze copiii. Este foarte dificil sa ramai singur fara sprijin.”
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.