Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat, în timpul forumului cu liderii europeni, că i-a trimis lui Donald Trump o listă cu precedentele momente în care Rusia a încălcat acordurile arministițiului încheiat cu Ucraina, relatează Kyiv Independent, transmite hotnews.ro.

Publicat:24.02.2025, 14:21

„Pacea nu poate fi încheiată într-o oră, o zi, astăzi, mâine, poimâine”, a declarat Zelenski într-un discurs adresat liderilor mondiali la summitul Support Ukraine de la Kiev, care are loc în ziua în care se împlinesc trei ani de la izbucnirea războiului.

„Când generalul (Keith) Kellogg (nr. trimisul special al lui Donald Trump) a fost la Kiev, i-am înmânat lui și președintelui SUA un document cu toate armistițiile, împreună cu datele specifice, pe care Rusia le-a încălcat”, a precizat Zelenski.

„Un război împotriva democrației”

Premierul canadian Justin Trudeau a descris invazia Rusiei în Ucraina drept „un război împotriva modului nostru de viață, un război împotriva democrației, a statului de drept și a autodeterminării, un război împotriva justiției, un război împotriva adevărului” și a condamnat ceea ce el a numit „crimele de război dezgustătoare” ale Rusiei.

„Ucrainenii vor triumfa pentru că ucrainenii luptă pentru ceea ce este corect, dar nu pot și nu trebuie să o facă singuri”, a declarat Trudeau le Kiev. „Ucrainenii și-au pierdut viața luptând cu curaj pentru pământul lor, copiii [au fost] luați din familiile, casele și comunitățile lor, ceea ce este o crimă de război dezgustătoare”.

La rândul său, premierul britanic Keir Starmer a declarat că Occidentul se confruntă cu „un moment unic într-o generație”.

„La trei ani de la invazia barbară la scară largă a lui Putin în Ucraina, ne confruntăm cu un moment unic într-o generație pentru securitatea și valorile noastre colective. Continuăm să fim alături de Ucraina pentru o pace justă și durabilă”, a declarat Starmer.

Mesajul transmis de România

Prezent prin videoconferință la summit, președintele interimar Ilie Bolojan a transmis că „securitatea Ucrainei este esențială atât pentru România, cât și pentru întregul continent european”.

„Se împlinesc astăzi trei ani de la lansarea invaziei Rusiei împotriva Ucrainei și, în curând, se vor împlini 11 ani de când Ucraina își apără în mod curajos libertatea, independența și teritoriul. Unsprezece ani de când curajosul popor ucrainean luptă cu eroism și sacrificii enorme împotriva agresiunii ruse”, a precizat Bolojan.

Președintele a mai subliniat că „este în interesul fundamental al României și al tuturor europenilor să împărtășim obiectivul, care este și cel al SUA, de a pune capăt acestui război, care durează de prea mult timp și a distrus prea multe vieți”.

Discuții Putin – Xi

Tass relatează că președintele rus Vladimir Putin a vorbit luni la telefon cu președintele chinez Xi Jinping, chiar în timpul summitului de la Kiev. Agenția de presă de stat a declarat că Putin l-a informat pe omologul său chinez despre recentele discuții dintre SUA și Rusia cu privire la războiul din Ucraina.

Kaja Kallas: „Trebuie să sprijinim Ucraina acum”

Europa trebuie să sprijine Ucraina mai mult ca oricând, a declarat luni șeful politicii externe a UE, Kaja Kallas, în timp ce blocul a convenit să impună mai multe sancțiuni împotriva Rusiei înainte de o serie de reuniuni la Bruxelles, Kiev și Washington în această săptămână, scrie Reuters. Mai mulți lideri internaționali participă fizic la un summit organizat în capitala ucraineană, în semn de solidaritate cu țara invadată de armata lui Vladimir Putin.

Oficialii europeni au fost lăsați pe dinafară de deciziile președintelui american Donald Trump de a purta discuții cu Rusia – respingând atât Kievul, cât și Europa.

„Trebuie să sprijinim Ucraina acum, mai mult ca oricând”, a declarat șefa politicii externe a Uniunii Europene, Kaja Kallas, înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE la Bruxelles.

Cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, asupra căruia miniștrii au convenit luni, include o interdicție privind importurile de aluminiu și vânzările de console de jocuri, precum și listarea proprietarilor și operatorilor a 74 de nave din așa-numita flotă fantomă, utilizate pentru a eluda sancțiunile.

Mai mulți lideri și miniștri ai UE se află luni la Kiev pentru a-și marca sprijinul pentru Ucraina la trei ani de la desclanșarea invaziei Rusiei, în timp ce liderii Franței și Marii Britanii se vor deplasa în Statele Unite pentru a se întâlni cu liderul de la Casa Albă.

Nou ajutor financiar pentru Ucraina din partea UE

Ucraina ar urma să primească un nou ajutor de 3,5 miliarde de euro din partea Uniunii Europene în luna martie, a declarat la Kiev șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referindu-se la plata unei tranșe din ajutorul preaprobat.

Von der Leyen a declarat că Ucraina va beneficia, de asemenea, de planurile UE de creștere a producției europene de arme și a capacităților de apărare.

Vorbind la Bruxelles, Kallas a mai spus că se va deplasa marți în Statele Unite pentru a se întâlni cu secretarul de stat Marco Rubio, pentru a discuta despre relațiile UE-SUA și negocierile dintre SUA și Rusia privind încetarea războiului din Ucraina.

„Puteți discuta orice doriți cu Putin, dar dacă este vorba despre Ucraina și Europa, atunci și Ucraina și Europa trebuie să fie de acord cu această înțelegere”, a declarat Kallas.

Mai mulți miniștri de externe prezenți la reuniunea de la Bruxelles au purtat culorile albastru și galben pentru a-și marca sprijinul pentru Kiev.

Unii, inclusiv ministrul spaniol Jose Manuel Albares, au declarat că nu trebuie să se confunde victima, Ucraina, și agresorul, Rusia.

„Este total inacceptabil, așa cum dorește SUA să facă astăzi la Națiunile Unite, să pună cele două țări pe picior de egalitate”, a declarat ministrul belgian de externe, Maxime Prévot. „Există un agresor și există o victimă”.

Kallas a spus că este „clar” că „narațiunea rusă” este reprezentată în ceea ce spunea Trump despre războiul Rusia-Ucraina.