Vladimir Putin este pe cai mari înaintea discuțiilor critice dintre SUA și Rusia care vor avea loc marți în Arabia Saudită cu privire la încheierea războiului din Ucraina, scrie CNN, care subliniază că administrația lui Donald Trump a pus capăt izolării internaționale a președintelui rus. Totodată, potrivit sursei citate, Casa Albă a semnalat o schimbare a strategiei și o apropiere de Putin, implicit o îndepărtare de aliații tradiționali ai Americii, scrie digi24.ro.

Publicat:17.02.2025, 12:08

Cu o avalanșă de declarații contradictorii în primele lor incursiuni în Europa, consilierii lui Trump au alimentat, de asemenea, temerile că președintele american va accepta aproape orice înțelegere cu Putin - chiar dacă este una proastă pentru Ucraina și pentru un continent ale cărui frontiere sunt din nou amenințate de expansionismul rusesc. 

Sugestiile conform cărora SUA își vor exclude prietenii europeni de la negocierile de pace privind Ucraina - în ciuda faptului că le-au cerut să ofere garanții de securitate și trupe ca parte a oricărui acord de încheiere a războiului - au declanșat, de asemenea, o stare de alertă în capitalele de pe continent, Franța convocând luni liderii cheie la o reuniune de urgență la Paris. România nu a fost invitată la summit. 

Trump a stârnit, de asemenea, temeri că Ucraina însăși nu ar urma să facă parte din discuțiile care sunt esențiale pentru supraviețuirea sa ca națiune, după ce teritoriul său suveran a fost invadat de un vecin totalitar care a provocat crime de război, carnagiu civil și distrugere asupra poporului său. 

Președintele american a evocat duminică perspectiva unei întâlniri cu Putin „foarte curând”. El a declarat reporterilor din Florida: „Mergem înainte. Încercăm să ajungem la o pace cu Rusia și Ucraina și lucrăm din greu la acest lucru”. 

După ce Volodimir Zelenski a avertizat la NBC că „nu va accepta niciodată nicio decizie între Statele Unite și Rusia cu privire la Ucraina”, Trump a dat o asigurare vagă că va fi „implicat” și el. 

Rubio spune că discuțiile cu Arabia Saudită sunt un prim pas 

Secretarul american de stat Marco Rubio, consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și emisarul pentru Orientul Mijlociu Steve Witkoff vor conduce delegația SUA pentru discuțiile găzduite de saudiți, care sunt prieteni atât cu Moscova, cât și cu echipa Trump.

Rubio a catalogat întâlnirea drept o continuare a convorbirii telefonice a lui Trump cu Putin de săptămâna trecută. „Următoarele câteva săptămâni și zile vor determina dacă este serioasă sau nu”, a declarat el duminică la CBS. „În cele din urmă, un apel telefonic nu face pace. Un apel telefonic nu rezolvă un război atât de complex ca acesta”. 

Rubio a contrazis, de asemenea, comentariile emisarului lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, care a declarat sâmbătă că, în timp ce Kievul ar fi implicat în negocierile de pace, națiunile europene nu ar fi. „Dacă vor fi negocieri reale - și nu suntem încă acolo - dar dacă se vor întâmpla, Ucraina va trebui să fie implicată, pentru că ei sunt cei care au fost invadați, iar europenii vor trebui să fie implicați pentru că au sancțiuni împotriva lui Putin și a Rusiei și au contribuit la acest efort”, a declarat Rubio. 

Poziția SUA cu privire la acordul de pace propus arată că de multe ori retorica timpurie a lui Trump și a subordonaților săi nu este cea finală, înainte ca fondul lor să fie fixat. 

Ministrul polonez de externe, Radek Sikorski, a declarat la München, în weekend, că, în opinia sa, convorbirea lui Trump cu Putin a fost o greșeală, deoarece i-a „dat dreptate” liderului rus și a scăzut moralul în Ucraina. El a mai adăugat: „Când președintele Trump spune că, în cadrul unui acord, vor trebui să existe trupe europene, va trebui să ni se ceară să le furnizăm, deci, mai devreme sau mai târziu, va trebui să fim implicați”. 

Cu toate acestea, mesajele amestecate din partea administrației americane vor alimenta îngrijorările că Trump va fi de acord cu o înțelegere cu Putin care validează invazia ilegală și o va impune apoi Ucrainei. În timp ce majoritatea celor care susțin realismul în materie de politică externă acceptă că Ucraina nu va primi înapoi toate teritoriile capturate de Rusia, Trump a fost criticat pentru că a renunțat la pârghii prin convorbirea sa cu liderul rus. La fel ca secretarul apărării, Pete Hegseth, care a declarat că un acord de pace nu va include o cale de aderare a Ucrainei la NATO și că nu vor fi implicate trupe americane de menținere a păcii. Unele dintre aceste declarații au fost ulterior atenuate de Hegseth și de alți oficiali ai administrației. 

Preocupările au fost exacerbate de încercarea lui Trump de săptămâna trecută de a-l reabilita complet pe Putin, acuzat de crime de război, atunci când a promovat pozițiile de politică externă ale Rusiei mai degrabă decât pe cele ale Occidentului. Trump, de exemplu, a părut să simpatizeze cu argumentele lui Putin pentru invazie și a făcut apel la revenirea sa în grupul G8 al națiunilor industrializate, după ce Rusia a fost dată afară din cauza anexării Crimeei în 2014. 

Un atac dur la adresa democrației europene din partea vicepreședintelui JD Vance la conferința de securitate de la Munchen - și decizia acestuia de a se întâlni cu liderul partidului de extremă dreapta anti-imigrație AfD cu doar câteva zile înainte de alegerile din Germania - a zguduit între timp liderii europeni. 

Toate acestea sunt veștile pe care Putin vrea să le audă, deoarece sugerează că statutul său de paria internațional a luat sfârșit și că are la îndemână o înțelegere privind Ucraina care i-ar consolida câștigurile teritoriale. Diviziunile pe care Trump le-a deschis în interiorul NATO duc la îndeplinirea unuia dintre cele mai importante obiective de politică externă ale Rusiei. 

Franța convoacă o reuniune de urgență 

Criza în relațiile transatlantice l-a determinat pe președintele francez Emmanuel Macron să convoace luni o reuniune informală cu liderii Germaniei, Marii Britanii, Italiei, Poloniei, Spaniei, Olandei și Danemarcei, precum și cu șefii Consiliului European, Comisiei Europene și secretarului general al NATO. 

În timp ce ostilitatea lui Trump față de 80 de ani de politică de securitate de după cel de-Al Doilea Război Mondial reprezintă o schimbare uimitoare în politica SUA și un semn al antipatiei sale față de obiectivele internaționaliste, Europa s-a lăsat vulnerabilă la curentele mai izolaționiste din politica SUA, care au făcut mult timp parte din ADN-ul Americii. 

Anii în care bugetele de apărare au fost limitate au făcut ca majoritatea membrilor NATO, în afara SUA, să fie slab pregătiți pentru sarcina de a apăra Europa și pentru rolul dominant pe care îl solicită acum administrația Trump. Creșterea rapidă a cheltuielilor de apărare va însemna alegeri dureroase pentru liderii care se luptă deja să finanțeze statele sociale și sunt împiedicați de economiile cu creștere economică scăzută. 

Dar există deja unele indicii că poziția dură a administrației Trump concentrează atenția în timp ce liderii încearcă să îl impresioneze pe președinte. Premierul britanic Keir Starmer, care intenționează să se întâlnească cu Trump în zilele următoare, a declarat că este dispus să trimită trupe britanice în Ucraina ca parte a oricărui acord de pace. Scriind în Daily Telegraph de luni, Starmer a mai spus că națiunile europene „trebuie să crească cheltuielile de apărare și să își asume un rol mai important în NATO” - dar a adăugat că sprijinul SUA va rămâne esențial pentru garantarea păcii. 

Discuțiile din Arabia Saudită vor evidenția, de asemenea, o altă temă în evoluție în relațiile internaționale - influența tot mai mare a regatului - evidențiată atât de rolul tot mai mare al prințului moștenitor Mohammed bin Salman în afacerile din Orientul Mijlociu, cât și de inițiativele sale de soft-power, precum investițiile în ligile sportive europene și găzduirea Cupei Mondiale FIFA 2034. 

Trump nu și-a ascuns admirația pentru liderii puternici, iar prințul și Putin au o relație strânsă. O sursă apropiată curții saudite a declarat pentru CNN că găzduirea discuțiilor ar îmbunătăți imaginea și prestigiul saudiților și i-ar arăta că sunt jucători pe una dintre problemele de vârf ale zilei. 

Arabia Saudită va fi esențială pentru un alt obiectiv de politică externă al lui Trump - încheierea războiului din Gaza. Administrația încearcă să convingă saudiții și israelienii să ajungă la un acord de normalizare diplomatică care ar putea remodela geopolitica Orientului Mijlociu și ar consolida un front arab împotriva Iranului. Dar un astfel de acord ar fi imposibil din punct de vedere politic pentru saudiți fără o cale către un stat pentru palestinieni. Iar statele arabe au reacționat dur împotriva planului extraordinar al lui Trump de a reloca palestinienii în masă din Gaza, în ceea ce ar reprezenta o formă de epurare etnică. 

Sikorski a avertizat la München că președintele joacă pe o miză uriașă. „Credibilitatea Statelor Unite depinde de modul în care se încheie acest război (în Ucraina) - nu doar administrația Trump, ci Statele Unite însele”.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.