Trupele ucrainene s-au retras dintr-o parte a orașului Ceasov Iar, după ce Moscova a spus că forțele sale au preluat controlul asupra unui district din oraș. Ceasov Iar, distrus de luni de zile de bătălii crâncene, se află într-o zonă înaltă la 20 km vest de Bahmut, un oraș cucerit de forțele ruse în urmă cu un an. Ambele părți consideră loclaitatea drept o poziție strategică pe care Rusia ar putea-o folosi ca punct de sprijin pentru a înainta spre vest prin regiunea Donețk spre orașele Kramatorsk și Sloviansk.

Publicat:04.07.2024, 18:02

Forțele ucrainene s-au retras dintr-o parte a Ceasov Yar a declarat purtătorul de cuvânt al armatei la televiziunea națională. Comandamentul militar a decis retragerea spre poziții mai protejate și mai pregătite.

Nazar VOLOȘIN, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL ARMATEI UCRAINENE: „A devenit nepractic să menținem cartierul canalului după ce inamicul a intrat în el, deoarece amenința viața și sănătatea militarilor noștri, iar pozițiile apărătorilor noștri au fost distruse.Comandamentul a decis retragerea spre poziții mai protejate și mai pregătite, dar chiar și acolo inamicul nu își oprește acțiunile de luptă active. ”

Ceasov Iar este considerat drept o poziție strategică pe care Rusia ar putea-o folosi ca punct de sprijin pentru a înainta spre vest prin regiunea Donețk spre orașele Kramatorsk și Sloviansk. Localitatea, distrusă de luni de zile de bătălii crâncene, se află într-o zonă înaltă la 20 km vest de Bahmut, un oraș cucerit de forțele ruse în urmă cu un an.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului Ucraina rezolvă progresiv problema lipsei de personal, care era acută la începutul anului, dar unitățile pe care le formează duc lipsă de arme din Occident. Concluziile se bazează pe declarațiile președintelui Volodimir Zelenski într-un interviu acordat Bloomberg, care a declarat că acum există o lipsă mai mare de muniție decât de oameni. Tot pentru Bloomberg,  Zelenski, a spus că dacă Donald Trump știe cum să pună capăt războiului din Ucraina, nu ar mai trebui să aștepte până la alegerile prezidențiale din SUA, din noiembrie.

Volodimir ZELENSKI, PREŞEDINTELE UCRAINEI: „Dacă Trump știe cum să pună capăt războiului, să ne-o spună azi. Pentru că dacă există riscuri la adresa independenței Ucrainei, dacă există riscuri că ne-am putea pierde integritatea statală, atunci am dori să ne pregătim pentru asta."

Donald Trump s-a lăudat, în cadrul dezbaterii televizate cu Joe Biden, că va putea „rezolva” războiul din Ucraina încă dinainte să preia mandatul de președinte, în cazul în care ar câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie 2024. De asemenea, Trump a mai spus că nu consideră „acceptabil” ultimatumul lui Putin, care a cerut ca Ucraina să cedeze cele patru regiuni anexate ilegal de Rusia, pentru a pune capăt războiului.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508