Ucraina a redus vârsta de recrutare de la 27 la 25 de ani, pentru a-și spori numărul de soldați. Volodimir Zelenski a promulgat doua legi, una dintre care îi obligă pe cei care au primit scutiri pentru diverse dizabilități să se supună unei noi evaluări. Analiștii avertizează însă că armele occidentale rămân cel mai important factor pentru reușita armatei. Asta în contextul în care pachetul de ajutor din partea SUA, de 60 de miliarde de dolari, rămâne încă blocat în Congresul american.

Publicat:03.04.2024, 17:40

„-Trebuie sa mergem la muncă.
-Hai apucă-l.
-Ce faceți.”

În alte imagini vedem cum un bărbat fuge de poliția trimisă de la centrul de recrutare.

Acestea sunt doar câteva imagini publicate de ucraineni la capitolul, cum sunt recrutați bărbații. Armata ucraineană a suferit pierderi a căror amploare este ţinută secretă, iar acum, spre deosebire de începutul conflictului, are dificultăţi în găsirea de voluntari pentru front. De altfel înrolarea în armată este dezbătută de mai multe luni în parlamentul Ucrainean. Ieri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un proiect de lege pentru reducerea vârstei de mobilizare militară de la 27 la 25 de ani.

Volodimir ZELENSKI, PREŞEDINTELE UCRAINEI:„Nu avem nevoie de jumătate de milion. Câți, la sigur, trebuie nu vă pot spune deocamdată. Pot să vă spun ca pe 1 iunie Rusia pregătește mobilizarea a 300 de mii de soldați.”

Proiectul de lege, care a fost adoptat în urmă cu un an de parlamentari şi aştepta promulgarea de către preşedinţie, va intra în vigoare astăzi. Tot ieri, Zelenski a promulgat un al doilea proiect de lege care le cere bărbaților care au primit scutiri militare pentru unele dizabilități să se supună unei alte evaluări medicale. Un al treilea proiect de lege pe care președintele l-a semnat vizează crearea unei baze de date online cu persoanele eligibile pentru serviciul militar. Aceste legi ar putea ajuta armata să recruteze mai mulți luptători. Trupele ucrainene se confruntă cu mai multe provocări pe câmpul de luptă, pe fondul lipsei de muniții și arme. O finanțare vitală din partea SUA a fost blocată de republicanii din Congres, iar Uniunea Europeană nu a reușit să livreze la timp obuzele promise.  

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului au avertizat că acest ajutor occidental rămâne vital. De altfel secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus un pachet de ajutor militar pentru armata ucraineană în valoare de 100 de miliarde de euro, pe cinci ani, care ar conferi alianţei occidentale un rol mai direct în acordarea de sprijin Ucrainei.

Jens STOLTENBERG, SECRETARUL GENERAL AL NATO:  „În acest fel, vom oferi Ucrainei ceea ce are nevoie. Și anume un sprijin pe termen lung, previzibil și solid. Iar acest lucru va trimite, de asemenea, un mesaj Moscovei că nu ne poate lăsa să așteptăm.”

Este de aşteptat ca propunerea să fie discutată în cadrul reuniunii de astăzi şi mâine, a miniştrilor de externe din cadrul NATO.