Forțele rusești își stabilizează situația pe front la nord-vest de Avdiivka și ar putea putea determina forțele ucrainene să se retragă pe o linie mai ușor de apărat, consideră analiștii de la Institutul pentru Studiul Răboiului. Ucraina a retras deja tancurile americane Abrams de pe linia frontului, vulnerabile în fața dronelor folosite de ruși. Statele Unite au început deja să furnizeze Ucrainei o parte din muniția inclusă în pachetul de 61 de miliarde aprobat recent, dar livrarea unor tipuri arme ar puteta dura mai mult, iar analiștii cred că Rusia va exploata fereastra de timp înainte de sosirea ajutorului american pentru Ucraina.

Publicat:26.04.2024, 19:36

Ucraina a fost nevoită să retragă tancurile Abrams de pe front, relatează Associated Press, citând surse. Potrivit interlocutorilor agenției de la Washington, tancurile americane s-au dovedit a fi prea vulnerabile la dronele rusești, al căror număr a crescut semnificativ. Kievul a pierdut deja cinci din cele 31 de Abrams livrate Statelor Unite. Potrivit AP, aliații se gândesc acum la cum să folosească aceste tancuri pe câmpul de luptă.
Între timp, Pentagonul a confirmat pentru The New York Times că Ucraina ar putea folosi rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte în Crimeea anexată. Decizia Washingtonului de a transfera rachete la Kiev a fost lăudată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a spus că Ucraina încă mai poate câştiga războiul împotriva Rusiei, dar aliaţii au mai multe de făcut pentru a se asigura că primeşte sprijinul care i-a fost promis.

Jens STOLTENBERG, SECRETARUL GENERAL AL NATO: „Ucraina era mai puțin bine înarmată, ceea ce a permis Rusiei să avanseze pe front. Ucrainei nu avea capacități de apărare aeriană, ceea ce permitea mai multor rachete și drone rusești să lovească ținte. Ucrainei îi lipseau capacități de lovitură de precizie, ceea ce însemna că Rusia a putut concentra mai multe forțe. Dar nu totul este pierdut pentru victoria Ucrainei, pentru că și mai mult sprijin este pe drum.”

Statele Unite au început deja să furnizeze Ucrainei o parte din muniția de care forțele armate ucrainene au cea mai mare nevoie, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder.

Patrick RYDER, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL PENTAGONULUI: “Noi deja am început procesul de transmitere a muniției și echipamentului care va ajunge în câteva zile dacă nu mai devreme.”

În timpul briefing-ului, Ryder a menționat că pachetul de ajutor al SUA include diverse arme și echipamente, astfel încât livrarea unor tipuri poate dura mai mult. Analiștii Institutului pentru Studiul Răboiului, sunt îngrijorați de faptul că ultimul pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina ar putea să nu fie suficient pentru ca aceasta să își recupereze întregul teritoriu. Forțele rusești își stabilizează situația pe front la nord-vest de Avdiivka și ar putea obține noi câștiguri tactice care ar putea determina forțele ucrainene să se retragă de pe alte poziții mai ușor de apărat, consideră analiștii.

Între timp Spania a anunțat că va trimite un mic număr de rachete Patriot în Ucraina. Madridul a exclus însă livrarea de sisteme lansatoare de rachete. Grecia însă a anunțat că nu va trimite Ucrainei nici sisteme Patriot, nici rachete S-300, în ciuda acestor solicitări și a lipsei critice de apărare aeriană a Ucrainei.