Cu bărbații pe front și zeci de mii de oameni refugiați, Ucraina se confruntă cu un deficit record de forță de muncă. Potrivit unui sondaj efectuat de Institutul de Cercetare Economică și Consultanță în Politici, creșterea prețurilor, corupția și întreruperile de curent sunt mai puțin îngrijorătoare pentru angajatori decât lipsa de personal. Astfel, companiile caută soluții pentru a rămâne pe linia de plutire. În regiunea Nikolaev a fost lansat un curs pentru femei care învață să fie șoferi de tractor.

Publicat:29.06.2024, 19:23

Sunt șase. Masha, Tanoa, Vika, Natalia, Karina și Nadia. Toate sunt dn localitatea  Snigurivka, ocupată și distrusă de obuzele rusești, iar acum învață să conducă tractoare.

Tania a urcat într-un tractor pentru a doua oară în viață în timpul filmărilor, dar deja își dorește mai mult.

Tania, ȘOFER: Cred că voi învăța asta acum și apoi voi merge mai departe și voi învăța să merg pe combină. De ce să nu încerc?”

Masha, mamă a trei copii este diferită. Mașinile mari sunt pasiunea ei. Este șofer de autobuz și face zilnic 70 de kilometri pe ruta Nikolaev -Snigurivka.

Masha, ȘOFER:  „Lumina de urgență este deasupra. De asemenea, trebuie să pornesc ceva și trebuie să pornesc muzica.”

Femeile s-au urcat la volanul tractorului din cauza că regiunea Nikolaev se confruntă cu o lipsă de personal, iar câmpurile care au fost deminate, trebuie prelucrate. Bărbații care lucrau aici conduc acum tancuri și vehicule blindate.

Alla VELIKHOVSKA, DIRECTOR DEPARTAMENT EDUCAȚIE NIKOALEV:  „Femeile stăpânesc specialitățile bărbaților. Și cu siguranță nu este un F-16, dar necesită mult timp de antrenament.”

Sălile de clasă au fost amenajate într-un liceu local care fusese distrus de ruși în timpul ocupației. Următoarea întrebare a fost ce să înveți să conduci. Un tractor nou-nouț, care a fost cumpărat în 2019, a dispărut odată cu rușii.

Anatolii KOSMUK, PROFESOR ȘCOALA PROFESIONALĂ SNIGURIVKA:  „L-au furat. Cred că s-a întors în Belarus.”

O întreprindere agricolă locală s-a oferit să scoată un tractor de pe câmp pentru ca fetele să învețe.

„Dar dacă conduci așa toată ziua, este foarte greu. Este o treabă monotonă... Este foarte obositor.”

Astăzi, în Ucraina pare că nu există o diviziune a profesiilor pe gen pe piața muncii. În vremuri de război toate soluțiile sunt bune. 

„Și cine altcineva va ridica Ucraina dacă nu noi? După cum am spus, acum vom lucra cu fetele o vreme, apoi, când vom câștiga războiul, bărbații se vor întoarce la noi și ne vor da vacanță!”

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.