Uniunea Europeană a promis un împrumut de 35 de miliarde de euro pentru Ucraina, folosind și activele înghețate ale Rusiei. Banii vor ajuta economiea și armata ucraineană, în timp ce țara devastată de război luptă pentru a rezista unei noi ofensive rusești care a afectat grav infrastructura energetică și a avansat teritorial în est. Împrumutul a fost anunțat astăzi de Ursula von der Leyen în timpul vizitei sale la Kiev. Noaptea trecută Rusia a lansat peste noapte 70 de drone Shahed și 4 rachete peste mai multe regiuni ucrainene.

Publicat:20.09.2024, 15:40

Șefa Comisiei Europene a ajuns cu trenul în capitala Ucrainei. Ursula von der Leyen a anunțat un plan de acordare a unui împrumut de până la 35 de miliarde de euro, acestei țări prinsă într-un război de uzură cu Rusia.

Împrumutul face parte dintr-un plan mai larg al statelor G7 care în luna iunie au convenit să ofere Kievului un credit garantat cu veniturile produse de cele circa 300 de miliarde de dolari active ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei.  

Preşedinta Comisiei Europene a participat la Kiev şi la o ceremonie în memoria soldaţilor ucraineni căzuţi în războiul cu Rusia. Ea a depus o coroană de flori la zidul din centrul capitalei Kiev care comemorează militarii ucraineni.

Ursula von der Leyen a declarat presei că doreşte să discute cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ajutorul pentru energie înaintea sezonului rece. Asta după ce ieri a anunţat  un nou ajutor în valoare de 160 de milioane de euro pentru sistemul energetic al Ucrainei, afectat de bombardamentele continue ale Rusiei.

Ursula VON DER LEYEN, ȘEFA COMISIEI EUROPENE:  „Și astăzi pot anunța că vom pune la dispoziție o sumă suplimentară de aproape 160 de milioane de euro pentru această iarnă. Această sumă include 60 de milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru adăposturi și încălzitoare și aproximativ 100 de milioane de euro pentru lucrări de reparații și energie regenerabilă, iar aceste 100 de milioane de euro provin din veniturile obținute din imobilizarea activelor rusești în Uniunea Europeană.”

De altfel noaptea trecută mai multe regiuni din Ucraina au fost din nou ținta atacurilor rusești. Apărarea antiaeriană din țara vecină a distrus toate cele 70 de drone și o rachetă din cele 4. Oficialii au raportat pagube majore în unele sate din cauza rămășițelor care au căzut. În discursul său președintele Volodimir Zelenski a spus, după o discuție cu comandanții săi militari, că forțele ucrainene au redus potențialul trupelor ruse de a lansa atacuri în regiunea Donețk, pe frontul de est.

Volodimir ZELENSKI, PREŞEDINTELE UCRAINEI:  „Despre operațiunile din Kursk. Pe frontul de acolo am reuşit deja să trimitem în această zonă în jur de 40.000 de soldaţi ruşi. Militarii noștri continuă să lucreze acolo. Fondul de schimb la fel a fost completat. ”

Totuși, situația a rămas „extrem de dificilă, cu lupte grele în fiecare zi” în cele două sectoare ale frontului de est supuse celor mai multe atacuri rusești – Pokrovsk și Kurakhove.

Citeste si : Rusia a alocat zeci de milioane de euro pentru a destabiliza situația în Republica Moldova, spune fostul prim-ministru al țării, Ion Sturza - VIDEO

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.