UE și Ucraina au încheiat un acord de securitate. Documentul semnat la Bruxelles de preşedintele Zelenski prevede printre altele cum va acționa Uniunea Eurpeana în cazul în care Rusia va lansa o nouă invazie. Zelenski a semnat astăzi acorduri de securitate similare cu Lituania și Estonia.

Publicat:27.06.2024, 21:18

Preşedintele Zelenski a semnat acordul în cadrul unei ceremonii alături de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Pe lângă noi planuri pentru o cooperare mai strânsă între industria de apărare din Ucraina şi UE, acordul conţine şi o nouă procedură de consultare în situaţii de criză. În cazul în care Rusia va ataca din nou Ucraina după actuala invazie sau foloseşte arme nucleare în timpul războiului în curs, UE şi Ucraina trebuie să organizeze consultări de urgenţă în termen de 24 de ore, la cererea oricărei dintre cele două părţi, pentru a discuta despre un posibil sprijin.

Charles MICHEL, PREȘEDINTELE CONSILIULUI EUROPEAN: “Domnule președinte, dragă Vladimir, vreau să îți spun că noi știm și înțelegem ce se întâmplă și suntem foarte impresionați de calitățile tale de lider, de voința politică și curajul poporului ucrainean. Știm că luptați pentru libertatea voastră, pentru pământul vostru, pentru viitor, pentru copii, dar luptați și pentru valorile și principiile noastre comune.”

Textul stabilește angajamentul UE de a ajuta Ucraina în domeniile securității și apărării, inclusiv livrări de arme, formare militară, cooperare în industria de apărare și deminare. Textul mai prevede un sprijin de 50 de miliarde de euro inclus în bugetul UE în următorii 4 ani, ca parte a programului “Facilități pentru Ucraina.”

Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: “Este important ca fiecare pachet care este anunțat să ajungă pe câmpul de luptă cât mai curând. Vă rog, cât mai curând.”   

Tot la Bruxelles Zelenski a semnat astăzi acorduri de securitate cu Lituania și Estonia.

Ucraina a semnat 17 acorduri bilaterale de securitate similare, inclusiv cu Statele Unite, Franța, Germania, Marea Britanie și Japonia.