Informațiile serviciilor secrete ale SUA și ale aliaților arată că președintele rus Vladimir Putin încă mai vrea să controleze întreaga Ucraină, chiar dacă administrația Trump a început discuțiile preliminare cu reprezentanții ruși pentru încheierea războiului, au declarat patru oficiali occidentali din sectorul de intelligence și doi oficiali ai Congresului american pentru NBC News, transmite hotnews.ro.
„Avem zero informații că Putin ar fi interesat de un acord real de pace în acest moment”, a spus unul dintre oficialii Congresului SUA.
Președintele Rusiei a trimis reprezentanți în Arabia Saudită pentru negocieri cu SUA, cu scopul declarat de a încheia războiul din Ucraina. Totuși, spun cei șase oficiali citați de NBC News, informațiile din prezent arată că Putin încă mai crede că poate aștepta până în momentul în care va putea să preia controlul asupra întregii Ucraine.
„Crede că el câștigă”, a afirmat unul dintre oficialii occidentali, menționând că pierderile rusești de pe câmpul de luptă nu îl presează pe liderul țării să pună capăt luptelor.
Toți oficialii citați de NBC News au vorbit sub condiția anonimatului.
Rugat să comenteze subiectul, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate din SUA, Brian Hughes, a spus: „Conducerea președintelui Trump a creat prima deschidere pentru discuții din ultimii ani, iar el a făcut acest lucru după doar patru săptămâni în funcție. Administrația Trump va continua să urmărească un acord care promovează interesele americane și aduce acest conflict către o soluție permanentă”.
Președintele Donald Trump a declarat miercurea trecută că Vladimir Putin și-a exprimat intenția de a pune capăt războiului, în cadrul convorbirii pe care au avut-o. Liderul american a reluat afirmația duminică.
„Cred că vrea să oprească luptele”, a declarat Trump. Întrebat dacă este de părere că Putin vrea toată Ucraina, președintele SUA a răspuns: „Nu, cred că vrea să se oprească”.
Trump susține că și președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a transmis, într-o discuție purtatăt tot miercurea trecută, că dorește un acord de pace pentru încheierea războiului.
Discuție de trei ore între trimisul lui Trump și Vladimir Putin
Deschiderea negocierilor dintre SUA și Rusia a coincis cu eliberarea profesorului american Marc Fogel, care a fost reținut în Rusia pe nedrept, conform concluziei trase de partea americană.
Emisarul lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a călătorit personal la Moscova pentru a-l repatria pe Fogel, iar Trump a dezvăluit, duminică, că reprezentantul său a purtat o discuție de trei ore cu Putin în capitala Rusiei.
Cei șase oficiali care au vorbit pentru NBC News au mai spus că Vladimir Putin ar putea accepta un acord de încetare a focului și o pace mai largă pentru că acest lucru i-ar oferi armatei ruse timp pentru refacerea forțelor. Ei susțin că în rândul oficialilor americani și occidentali există scepticism în ceea ce privește disponibilitatea președintelui rus de a face în cele din urmă un compromis și de a accepta un acord de pace real, durabil.
Potrivit oficialilor din sectorul de intelligence, la ora actuală Putin nu elaborează niciun plan pentru retragerea trupelor din Ucraina sau a efectivelor și echipamentelor dislocate în vestul Rusiei.
„Obiectivele sale rămân maximale”
Cei șase oficiali au menționat, totodată, că liderul Rusiei se simte încurajat de declarațiile recente prin care administrația Trump a indicat că nu vede eventuala aderare a Ucrainei la NATO ca fiind un deznodământ realist pentru o soluție negociată.
„Obiectivele sale rămân maximale”, a declarat un oficial din cadrul serviciilor occidentale de informații.
Evaluările serviciilor americane în ceea ce privește gândirea lui Putin au fost foarte limitate, au precizat oficialii americani pentru NBC News. Totuși, spun aceștia, informațiile structurilor SUA și cele pe care le primesc de la aliați arată de ceva vreme că președintele rus își menține ambiții ample în privința Ucrainei.
Guvernul Ucrainei este îngrijorat că nu va fi chemat la negocieri și că Rusia se va prezenta la masa discuțiilor cu revendicări maximale, fără a fi dispusă la compromis, au mai declarat actuali și foști oficiali americani.