Atât timp cât trupele ruse avansează în Ucraina, deși cu costuri mari, Kremlinul nu este interesat să negocieze o încetare a ostilităților. Pentru președintele rus Vladimir Putin, important este că, prin începerea negocierilor cu el, Donald Trump a scos Rusia din izolare, iar acum Moscova și Washingtonul vor discuta despre ordinea mondială postbelică, așa cum au făcut-o cu Londra la Ialta în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Și în timp ce discuțiile au loc, armata lui Putin ar putea cuceri noi teritorii, oferindu-i alte atuuri, scrie publicația rusă independentă The Moscow Times, scrie hotnews.ro.

Publicat:24.02.2025, 15:32

După prima întâlnire dintre americani și ruși în Arabia Saudită, prima după mulți ani, Kremlinul pregătește terenul pentru negocierile nesfârșite care urmează, relatează The Wall Street Journal.

Putin a încercat deja să tempereze speranțele pentru un acord rapid, subliniind că Riadul a vorbit în primul rând despre reînnoirea relațiilor americano-ruse. „Acordăm o importanță primordială situației legate de direcția ucraineană”, a glumit el, dar a adăugat: „Dar avem și alte probleme: economia și activitatea noastră comună pe piețele energetice globale”.

Putin a refuzat să vorbească despre calendarul de soluționare a conflictului militar: „Va dura ceva timp. Cât de mult timp va dura, nu sunt pregătit să răspund acum”.

„Pe măsură ce situația de pe câmpul de luptă se îmbunătățește, rușii își vor intensifica atacurile”, a declarat pentru WSJ Samuel Charap, analist politic la think tank-ul Rand.

„Îmi pot imagina cu ușurință ofițeri ai Statului Major încercând să îl convingă pe Putin că acum este momentul să apese pe accelerație și să cucerească maximum de teritoriu”, a subliniat Charap.

Kremlinul a cerut în repetate rânduri rezolvarea „problemelor profunde”

Ministerul rus al Apărării a anuțat luni dimineață că forțele Moscovei au capturat așezarea Topolo din regiunea Harkov, din estul Ucrainei, potrivit presei de stat.

Kremlinul a declarat în repetate rânduri că nu este interesat să pună capăt războiului, ci să elimine „cauzele profunde” ale conflictului.

Rusia a recunoscut eforturile Statelor Unite de a avansa către o încetare rapidă a focului în Ucraina, dar acest lucru este inacceptabil pentru Moscova și amenință cu consecințe grave pentru relațiile dintre Rusia și SUA, a declarat luni adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov.

El a repetat în presa de stat poziția Moscovei potrivit căreia nu a avut de ales decât să lanseze ceea ce numește „operațiunea militară specială” în Ucraina – ceea ce Ucraina și Occidentul numesc un război brutal de cucerire în stil colonial – din cauza a ceea ce a spus el că este expansiunea „neîngrădită” a alianței NATO spre est.

De asemenea, el s-a plâns de ceea ce a numit călcarea în picioare a drepturilor populației rusofone din Ucraina, repetând o acuzație pe care Kievul o neagă.

Pentru a-și atinge obiectivele, Rusia poate încerca să influențeze cursul negocierilor prin intensificarea luptelor pe front, iar o serie dintre cele mai mari victorii diplomatice ale Moscovei, atât în perioada sovietică, cât și în cea post-sovietică, au fost obținute în acest fel, subliniază experții.

„Stalin a reușit să își îmbunătățească poziția de negociere cu Churchill și Roosevelt deoarece trupele sale creau noi realități pe câmpul de luptă” prin împingerea armatei germane adânc în Europa, spune Serghei Radchenko, expert în Războiul Rece și profesor la Școala de Studii Internaționale Avansate a Universității Johns Hopkins. „Puteți vedea că Putin gândește într-un mod similar”, a adaugat Radchenko.

Putin a folosit tactici similare în Siria, consemnează The Moscow Times. Rusia a petrecut ani de zile negociind încetarea războiului civil, furnizându-i în același timp președintelui de atunci Bashar al-Assad arme de calibru mic, echipamente de apărare antiaeriană și transportoare blindate de trupe, care au fost folosite împotriva demonstranților și rebelilor. În cele din urmă, Moscova a trimis trupe în Siria, smulgând unele teritorii de la adversarii lui Assad și consolidând puterea liderului sirian.

Două scenarii

Dacă Trump încearcă să negocieze un acord de pace cât mai rapid posibil, va avea două opțiuni: să facă presiuni asupra Moscovei sau asupra Kievului, spune Thomas Graham, principalul consilier privind Rusia de la Casa Albă în mandatul președintelui George W. Bush.

Judecând după criticile aspre la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Donald Trump a decis să pună presiune pe Kiev, considerându-l o țintă mai ușoară, crede Graham.

Dar există și o problemă serioasă din partea Kremlinului, continuă expertul, care a vizitat Moscova la începutul lunii februarie.

Putin nu vrea ca administrația Trump să creadă că poate rezolva rapid problema războiului, să se ocupe de alte lucruri și să ignore continuarea relațiilor cu Rusia. Kremlinul crede că asta a sperat să facă Joe Biden când a devenit președinte în 2021, iar acest lucru a provocat resentimente la Moscova, a declarat Graham pentru WSJ.

„Kremlinul se îndoiește puternic că Trump și oamenii săi înțeleg dificultatea sau complexitatea problemelor care trebuie abordate”, a subliniat Graham.

O parte a elitei politice ruse nu crede în disponibilitatea Washingtonului de a rezolva situația.

„Există cei care spun: nu credeți, nimic nu se va rezolva. Este un clovn (Trump, n.r.), nu el este cel care ia decizii, există un stat de bază”, a declarat un diplomat rus în funcție pentru The Moscow Times.

Un fost oficial guvernamental de rang înalt, care lucrează acum pentru o companie de stat, vede apropierea de SUA și o posibilă reluare a cooperării ca pe o iluzie: „Mai rău decât să ai un inamic anglo-saxon este să ai doar un prieten anglo-saxon”.

„Trump este un animator talentat și un jucător abil, el ne atrage tactic într-un scenariu elaborat de mult timp pentru a stupefia și apoi a suprima și a slăbi Rusia”, a declarat un diplomat rus în funcție pentru The Moscow Times.