Volodimir Zelenski a cerut o întărire majoră a sectoarelor din estul Ucrainei, unde forțele ruse au înregistrat avansuri consistente în ultimele luni. Liderul de la Kiev a lansat acest apel în timp ce Ministerul rus al Apărării a anunțat că trupele sale au cucerit două noi sate de pe linia frontului. Tot aseară membrii NATO au convenit că furnizarea de sisteme de apărare aeriană pentru a proteja infrastructura Ucrainei împotriva atacurilor rusești trebuie să fie o prioritate. Între timp Rusia vorbește tot mai des despre negocieri de pace, chiar dacă le respinge.  

Publicat:04.12.2024, 21:30

Ucraina se agață cu orice preț de teritoriile din regiunea rusă de graniță Kursk, luate sub control, pentru a avea o pârghie în eventualele negocieri de pace  scrie The Kiev Independent. Deși nu au reușit să împiedice rapid înaintarea trupelor Kievului, forțele ruse au început în cele din urmă să contraatace, în luna septembrie, pentru a-i respinge pe ucraineni. Analiștii militari afirmă că au avut loc trei valuri până în prezent, iar următorul val este așteptat în decembrie.

Pe de altă parte Institutul pentru Studiul Războiului scrie că armata ucraineană avansează în regiunea Kursk, dar forțele ruse ascund înfrângerea. Probleme sunt și pe flancurile din est. Acolo Volodimir Zelenski a cerut o întărire majoră. Acest apel a fost lansat în timp ce Ministerul rus al Apărării a anunțat că trupele sale au cucerit două noi sate de pe linia frontului – unul în regiunea Donețk, unde se duc cele mai grele lupte, celălalt mai la sud, în regiunea Zaporojie.  

Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „Sunt necesare întăriri semnificative în direcțiile Donețk. Iar acest lucru include livrările de arme de la partenerii noștri - este o dependență directă: cu cât este mai mare puterea de foc a armatei noastre, cu cât avem mai multe capacități tehnologice, cu atât mai eficient putem distruge potențialul ofensiv al Rusiei și putem proteja viețile luptătorilor noștri.”

Despre pacea dintre cele două state se vorbește mult și peste tot. Dar Rusia spune că încă nu există motive pentru negoceri cu privire la modalitatea de a pune capăt războiului. Ucraina vede în aderarea la NATO garanții de securitate într-o eventuală negociere a păcii cu Rusia și a făcut ieri presiuni asupra țărilor NATO să invite țara invadată de Rusia să li se alăture. Această aderare ar constitui o amenințare „inacceptabilă” pentru Rusia, a răspuns Kremlinul.  Luxemburg, Germania, Turcia, Slovacia, Ungaria și Statele Unite se opun aderării Ucrainei, afirmând că războiul cu Rusia exclude o astfel de posibilitate. Unele țări așteaptă poziția noii administrații de la Washington, scrie Deutsche Welle. Președintele ales, Donald Trump a promis că va face pace în Ucraina „în 24 de ore”, dar fără a spune cu adevărat cum intenționează să o facă.