Tensiunea este la cote maxime la Zaporojie, dupa ce ieri centrala nucleara a fost complet deconectata de la curent electric, pentru prima data in istorie. Abia azi reactoare au fost cinectate la reteaua electrica ucraineana. Nivelurile radiatiilor au ramas normale, spun oficialii locali. Presedintele Volodimir Zelenski acuza Rusia ca a adus Europa in pragul unui dezastru nuclear. 

Publicat:26.08.2022, 19:09

Pentru prima oara de cand a fost construita, acum 40 de ani, centrala nucleara de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost deconectata de la reteaua de alimentare cu energie electrica. De vina au fost incendiile izbucnite la o centrala pe carbune aflata alaturi, din cauza bombardamentelor. Imagini surprinse miercuri din satelit arata un incendiu destul de extins arzand in imediata apropiere a complexului nuclear. Centrala a continuat sa functioneze pe generatoare cu motorina, ceea ce a impiedicat un eventual accident nuclear.

Volodimir ZELENSKI, PRESEDINTELE UCRAINEI: „Lumea trebuie sa inteleaga cu ce fel de amenintare ne-am confruntat: daca generatoarele diesel nu ar fi pornit, daca automatizarea si personalul statiei noastre nu ar fi reactionat dupa deconectare, atunci am fi fost deja obligati sa depasim consecintele unui accident radiologic. Rusia a adus Ucraina si pe toti europenii la un pas de un dezastru radioactiv.”

Volodimir Zelenski face din nou apel catre comunitatea internationala sa creasca presiunea asupra Rusiei. 

Volodimir ZELENSKI, PRESEDINTELE UCRAINEI: "Fiecare minut in care armata rusa se afla la centrala nucleara creste riscul declansarii unui dezastru global, cauzat de radiatii". 

O misiune a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica ar putea ajunge la centrala nucleara Zaporojie in cateva zile. 

Rafael GROSSI, SEFUL AGENTIEI INTERNATIONALE PENTRU ENERGIE ATOMICA: "Trebuie sa stabilim exact care va fi misiunea noastra, ce vom face acolo. Acum exista o recunoastere generala ca trebuie sa fim acolo, ca trebuie sa fim acolo in curand. Kievul accepta. Moscova accepta. Trebuie sa mergem. Vom fi acolo, speram, foarte curand.

-Vorbim de zile sau de saptamani?

- De zile.”

Occidentul solicita Rusiei sa-si retraga imediat trupele de pe teritoriul centralei nucleare si sa o readuca sub controlul deplin al Kievului si al sistemului energetic ucrainean.

Karine JEAN-PIERRE, PURTATOR DE CUVANT LA CASA ALBA: "O centrala nucleara nu ar trebui sa fie niciodata o zona activa de razboi. Rusia ar trebui sa accepte sa demilitarizeze zona din jurul centralei si sa permita o vizita Agentiei Internationale pentru Energie Atomica cat mai curand posibil". 

Moscova insista ca prezenta fortelor ruse este necesara acolo pentru a apara centrala de ucraineni, care ar bombarda-o constant si ar pregati sabotaje. 

Dmitri VIATKIN, DEPUTAT IN DUMA DE STAT A FEDERATIEI RUSE: "Acum noi protejam nu numai statia, nu doar propriile interese si interesele locuitorilor din Donbass, a Novorosiei - acum ii protejam pe toti, toata Europa si intreaga lume. Pentru ca acest accident, daca se va intampla, Doamne fereste, va lovi lumea intreaga.”

In ultima perioada, Rusia si Ucraina s-au acuzat reciproc de atacuri asupra centralei ceea ce ridica temeri privind un incident nuclear catastrofal. Centrala de la Zaporojie este relativ moderna, in comparatie cu cea de la Cernobal. A fost construita in anii '80 si a devenit operationala la inceputul anilor '90. Cu alte cuvinte, cladirea ar putea rezista unui bombardament, dar asta nu inseamna ca nu ar putea avea loc un accident nuclear. Intreruperea furnizarii de energie electrica ar putea distruge sistemele de racire - esentiale pentru functionarea in siguranta a reactoarelor, iar generatoarele diesel de urgenta dau rateuri uneori. Dupa doar 90 de minute fara curent, reactoarele ar ajunge la o temperatura periculoasa. Daca centrala Zaporojie explodeaza, va fi o catastrofa mai mare decat la Fukushima si Cernobal, spun analistii.