Eliberarea Crimeei de catre Ucraina ar putea duce la folosirea unei bombe nucleare de catre presedintele rus Vladimir Putin, iar nerezolvarea problemei peninsulei, anexata in 2014 de Moscova, ar putea duce la un conflict de zeci de ani, scrie Washington Post, potrivit Ukrainska Pravda.

Publicat:11.12.2022, 18:15

Publicatia americana noteaza ca de fapt invazia Ucrainei de catre Rusia a inceput in 2014, cu Peninsula Crimeea, si nu in februarie 2022. Acum, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski insista ca razboiul de va incheia doar dupa recuperarea Crimeei si alungarea tuturor invadatorilor rusi.

„Recuperarea sa va insemna restaurarea pacii”, a declarat Zelenski in octombrie. „Potentialul rus de agresiune va fi distrus complet cand steagul ucrainean va fi inapoi in locul sau de drept - in orasele si satele din Crimeea”, a adaugat acesta.

Dar pentru presedintele rus Vladimir Putin, anexarea Crimeei a devenit un pilon realizarilor sale, al mostenirii ce o va lasa in urma, care se va clatina daca pierde peninsula.

Putin a indicat ca orice efort al Ucrainei de a recupera Crimeea ar insemna trecerea unei linii rosii pe care nu o va tolera.

Publicatia noteaza ca speranta Ucrainei pentru revenirea Crimeei pentru o lunga perioada de timp parea o fantezie exagerata, dar recentele victorii ale Kievului pe campul de lupta si greselile Moscovei au facut-o dintr-o data plauzibila - poate chiar periculoasa.

Occidentul, in timp ce sprijina Ucraina, se teme ca orice „invazie militara ucraineana a Crimeei” l-ar putea determina pe Putin la actiuni radicale, posibil chiar sa foloseasca o bomba nucleara.

Unii oficiali occidentali spera ca un acord de predare a Crimeei Rusiei ar putea constitui baza pentru incheierea diplomatica a razboiului.

Ucrainenii resping ideea ca fiind periculos de naiva, in timp ce rusii spun ca nu se vor multumi cu ceea ce este deja al lor.

WP considera ca refuzul oricarei parti de a da inapoi ameninta sa transforme razboiul intr-unul de lunga durata care s-ar putea intinde de-a lungul a mai multor decenii, ca in Fasia Gaza sau Nagorno-Karabah.

„Pare inevitabila” recuperarea Crimeei

La inceputul lunii octombrie, Guardian relata ca Tamila Tasheva, cel mai inalt reprezentant al presedintelui Volodimir Zelenski pentru Crimeea, si echipa ei isi petrec zilele discutand despre chestiuni precum cati profesori sau politisti ucraineni ar trebui sa fie trimisi in peninsula daca Kievul recapata controlul si ce altceva ar fi necesar pentru a ajuta anularea celor opt ani de conducere rusa.

Niciun analist militar serios nu sugereaza ca Ucraina este aproape de a fi in masura sa recastige Crimeea, dar ideea pare mult mai putin fantezista decat in ​​urma cu un an.

„Acesta este momentul X. In acest moment totul se intampla intr-un mod in care pare inevitabil”, spunea Tasheva in octombrie. „S-ar putea sa nu se intample maine, dar cred ca va fi mult mai rapid decat credeam acum un an.”

Oficialii ucraineni spun ca Crimeea este cheia pentru oprirea masinariei ruse de razboi, motiv pentru care au si fost foarte multe atacuri in zona, printre care amintim exploziile de la baza aeriana Saki.

Ucraina a recunoscut in noiembrie ca fortele sale au efectuat atacuri asupra flotei Marii Negre din Sevastopol in Crimeea la sfarsitul lunii octombrie.

Este prima oara cand Ucraina reunoaste un astfel de atac, dupa ce imagini care au circulat pe retelele de socializare surprind momentul atacului ucrainenilor asupra Flotei Marii Negre din Crimeea si arata cum una din drone se apropie foarte mult de fregata Amiral Makarov.

Potrivit lui H.I. Sutton, un analist independent pe aparare, tipul de drone folosit de Ucraina in octombrie pentru a ataca Marina Rusa in Sevastopol este acelasi cu cea gasita in septembrie in apropierea bazei.

Sursa: