Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou mai multe arme cu rază lungă de acţiune şi apărare aeriană, după ce un atac cu rachete a ucis şapte persoane, inclusiv doi copii într-un oraș din regiunea Zaporojie. Alți 36 de oameni au fost rănite. În total, cel puţin 11 civili au fost ucişi şi alţi 40 au fost răniţi ieri în atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei.

Publicat:30.06.2024, 19:42

Forţele ruse au tras rachete asupra oraşului Vilniansk, din sud-estul Ucrainei, omorând 7 persoane, inclusiv 2 copii, şi rănind alte 18.

Procurorul general al Ucrainei a declarat că două rachete au lovit oraşul, avariind infrastructura, un magazin şi clădiri rezidenţiale.

Ivan FEDOROV, GUVERNATORUL REGIUNII ZAPOROJIE:  „În mijlocul zilei, într-o zi nelucrătoare, în centrul oraşului, unde
oamenii se relaxau, unde nu existau obiective militare. Nu vom ierta asta inamicului.”

Ministerul rus al Apărării nu a comentat public atacul. Pe propriul său canal Telegram, acesta a postat imagini cu un atac cu rachete asupra unei căi ferate despre care a afirmat că se afla în apropierea aşezării Ukrainka – la mai puţin de 10 km de Vilniansk – şi că era folosită de forţele ucrainene pentru a descărca arme şi echipamente militare.

După atacul din Zaporojie, președintele Volodimir Zelenski a postat fotografii de la faţa locului care arată un crater mare, copaci doborâţi şi o pereche de prelate întinse pe solul a ceea ce părea a fi un parc.

"Oraşele şi comunităţile noastre suferă zilnic din cauza acestor atacuri ruseşti", a scris Zelenski într-o postare pe Telegram, precizând că numai în această săptămână, Rusia a folosit peste 800 de bombe ghidate împotriva Ucrainei.

Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI:  „Desigur Rusia va răspunde pentru această teroare împotriva Ucrainei.”

Preşedintele ucrainean şi-a reînnoit apelul pentru mai multe arme cu rază lungă de acţiune şi apărare aeriană. Aliaţii occidentali au furnizat deja Ucrainei o serie de arme cu rază lungă de acţiune – inclusiv rachete Scalp din Franţa, Storm Shadow din Marea Britanie şi ATACMS din SUA – precum şi sisteme de apărare aeriană Patriot fabricate în SUA. Cu toate acestea, fluxul de arme din partea SUA – de departe cel mai mare furnizor de arme al Ucrainei – a eşuat la începutul anului 2024, după ce un proiect de lege care desemna un ajutor militar suplimentar a fost blocat în Congres. 

Legea a fost în cele din urmă adoptată în aprilie, iar sistemele de apărare antiaeriană şi rachetele cu rază lungă de acţiune au ajuns pe liniile frontului în luna următoare.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.