Strazile sunt pustii, in magazine – putine alimente, iar oamenii sunt panicati. Este atmosfera descrisa de un moldovean stabilit in China. Acesta povesteste ca la fiecare colt, oamenilor li se masoara temperatura, iar cei care nu poarta masti sunt amendati. Tanarul sustine ca se simte bine, dar daca situatia nu se va schimba – ar putea reveni in Moldova.

Publicat:29.01.2020, 21:15

Ruslan, MOLDOVEAN STABILIT IN CHINA: “Eu stau in casa. Ma simt bine la moment. De 3 zile nu am iesit din casa, pentru ca mai bine stai in casa. Mi-e frica sa ies.” 

Ruslan se afla in provincia Qindao din nordul Chinei, la apoximativ 100 kilometri distanta de Wuhan, oarsul considerat focarul epidemiei. De 3 zile, localitatea unde sta a devenit pustie, povesteste tanarul, iar oamenii sunt tot mai panicati din cauza coronavirusului. 13 cazuri au fost confirmate in zona, iar autoritatile intreprind masuri drastice. 

Ruslan, MOLDOVEAN STABILIT IN CHINA: “Unde traiesc eu au dezinfectat tot, orice buton, ascensorul. Tot, tot. In magazin, metrou sau indiferent unde te afli, daca ai iesit din casa chiar si in blocul casei este politistul care iti masoara febra si daca ai te urca in ambulanta si te duc la spital.”

Vacanta de Anul Nou ar fi trebuit sa se incheie pe 3 februarie, insa din cauza epidemiei scolile, gradinitele si companiile publice vor ramane inchise pentru cel putin inca o saptamana, sustine Ruslan. In magazine, rafturile sunt aproape goale, povesteste el, asa ca daca situatia nu se va schimba, va reveni in tara. 

Ruslan, MOLDOVEAN STABILIT IN CHINA: “Majoritatea magazinelor sunt goale. Parintii mi-au sugerat sa vin acasa. Ei nu vor sa fiu acolo cat este virusul.”

In acelasi timp, Ruslan spune ca in partea de sud a tarii situatia este mai grava. Mai multe localitati sunt inchise, iar mastile medicinale trebuie purtate in mod obligatoriu. 

Ruslan, MOLDOVEAN STABILIT IN CHINA: “Acolo trebuie sa porti masti, daca nu, esti amendat. Au aparut legi. Si autobuze, trenuri, tot e inchis.”

Ieri, responsabilii de la Ministerul de Externe au anuntat ca din cei 300 de cetateni moldoveni care se afla la moment in China, niciunul nu este infectat cu virusul ucigas, insa doi au ramas blocati in orasul Wuhan, iar autoritatile chineze nu le permit sa iasa asa cum au interzis accesul in localitate. Insa acestia sustin ca mentin legatura cu ei pe internet, dar si prin telefon. Totodata ii indeamna pe moldoveni sa evite deplasarile in China pentru a evita riscul de imbolnavire.