Modificarile privind Legea Procuraturii au fost votate astazi la sedinta Guvernului. Astfel, cei care si-au depus dosarele pentru functia de Procuror General vor trebui sa o faca din nou, pentru ca concursul se va desfasura in doua etape.

Ultimul update: 13.09.2019, 13:03 Publicat:13.09.2019, 12:45

Maia SANDU, PRIM-MINISTRUL RM: "Am discutat foarte mult cu colegii din alianta si ne-au fost oferite asigurari ca va fi sustinuta legea in prima jumatate a saptamanii viitoare. Trebuie sa oprim acest concurs mimat lansat de CSP si sa demaram un proces de selectare autentic."

-Ce facem cu cei care deja si-au depus dosarele?

Maia SANDU, PRIM-MINISTRUL RM: "Vor avea ocazia sa-si depuna dosarele pentru un concurs autentic, care va fi jurizat de oameni potriviti cu experienta, cu reputatie reprosabila, unul dintre ei din afara tarii. Vom avea grija ca acesti oameni sa fie experti recunoscuti."

-Care sunt cele mai mari schimbari?

 Olesea STAMATE, MINISTRUL JUSTITIEI: "Acest proiect de lege prevede schimbarea procedurii de selectie a procurorului general. In aceasta comisie de selectare vor participa experti nationali si internationali, nefiind afectata politic. Va promova si va dispune de increderea cetatenilor.

Aceasta comisie va fi creata de ministerul justitiei si va avea in componenta sa ministrul Justitiei, un fost procuror cu cel putin 10 ani de experienta in domeniu, un expert international, un expert recunoscut in domeniul dreptului, un expert desemnat de presedintele RM si un psiholog. 

Aceasta comisie urmeaza sa desfasoare un concurs public si va selecta cel putin 2 candidati, posibil si mai multi, iar acesti candidati urmeaza a fi propusi CSP-ului."