Au spus nu pungilor de plastic printr-un flash-mob. Reprezentantii Miscarii Ecologiste din Moldova au venit azi in fata Parlamentului si le-au cerut deputatilor sa voteze proiectul de lege cu privire la introducrea sanctiunilor in legea care interzice pungile de plastic.

Publicat:19.09.2019, 17:10

Echipati cu o multime de sacose din plastic, dar si masti de gaz, activistii de mediu au organizat un flash-mob in sustinerea trecerii la pungile ecologice.

"Vrem sa chemam deputatii sa voteze legea referitor la pungile de plastic. Si totodata sa informam societatea despre pericolul plasticului." 

"In Europa deja demult sunt interzise pungile de plastic, iar cele care exista pe piata sunt contra-cost si sunt mai scumpe deja."

"Pungile de plastic nu se descompun, iar daca si se descompun elimina toxine."

Pentru a se face auziti mai bine, activistii s-au apropiat de usile Parlamentului. Nu li s-a permis insa sa treaca mai departe de prima scara.

"Nu ne-au permis sa trecem. Ne-au invocat o oarecare lege care nu ne permite sa trecem de usa."

Astazi, deputatii urmau sa voteze, in prima lectura, introducerea sanctiunilor in legea care interzice pungile de plastic si plasticul de unica folosinta, dar nu s-a mai ajuns la acest subiect.

Proiectul prevede amenzi de pana la 4500 de lei pentru persoanele fizice si de pana la 12 mii de lei pentru cele juridice. In 2017, Parlamentul a adoptat legea prin care s-a interzis etapizat, incepand cu intai ianuarie 2019, utilizarea si comercializarea pungilor de plastic, iar incepand cu intai ianuarie 2021 scoaterea in totalitate din comert a acestora.