Sorin Stati, fostul director al Autoritatii Aeronautice Civile a Republicii Moldova - MoldATSA, sustine ca prin Republica Moldova s-ar face contrabanda cu chihlimbar. Potrivit lui, doua tone de acest tip de piatra scumpa ar fi transportate saptamanal din Ucraina in Republica Moldova si care ulterior ar ajunge in Hong Kong. De asemenea functioneaza scheme de contrabanda cu tigari, alcool si alte bunuri care ar fi protejate de reprezentanti marcanti ai fostei guvernari si functionari inalti din politie.

Publicat:21.06.2019, 08:26

Este vorba de persoane care ar fi afiliate democratilor, printre care Dorin Damir, Constantin Botnari, Gheorghe Cavcaliuc, Constantin Țutu si altii, dar si persoane apropiate lui Ilan Sor.

Declaratiile au fost facute la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

„Chihlimbarul este adus prin contrabanda din Ucraina, prin regiunea transnistreana, ajunge la Aeroport si saptamanal se exporta circa doua tone de chihlimbar care pleaca in Hong Kong”, a declarat Sorin State.

Actele pentru aceasta piatra scumpa s-ar intocmi, potrivit lui, ca pentru marfa obisnuita. „Ceea ce este interesant este faptul ca pe declaratiile vamale se scrie „stone”, adica „piatra,” atat”, spune Sorin Stati. Potrivit lui, de aceasta schema ar fi responsabil un fruntas al Partidului Democrat si oricine altcineva ar incerca sa se ocupe de contrabanda cu chihlimbar este retinut.

Sorin Stati sustine ca aceasta actiune de contrabanda ar fi efectuata in colaborare cu Politia, iar conducerea Aeroportului International Chisinau si Serviciul Vamal ar fi la curent cu aceasta schema. „Toate schemele de contrabanda sunt cunoscute”, spune fostul director MoldATSA.

Sorin Stati spune ca ar detine mai multe documente inca din timpul cand era director la MoldATSA care confirma cele spuse si ca exista persoane care spun ca au primit indicatii clare in schemele de contrabanda.

Fostul functionar a dat mai multe nume ale persoanelor care dirijeaza si protejeaza schemele de contrabanda, insa realizatorii emisiunii nu au reusit sa ia legatura cu acestea sau cu purtatorul de cuvant al Partidului Democrat pentru a confirma sau infirma spusele acestuia.

Ministrul de interne Andrei Nastase l-a invitat printr-o interventie telefonica in direct pe Sorin Stati sa vina la Minister pentru a depune marturii imediat dupa emisiune.

Sursa: