In timp ce culturile noastre sunt abia la stadiul de frunze, capsunile grecesti au invadat piata moldoveneasca. Vanzatorii spera ca peste cateva saptamani sa aiba in vanzare si capsune autohtone, asa cum pe cele importate, cumparatorii nu prea se inghesuie sa le cumpere.

Publicat:19.04.2019, 20:36

Elena are o taraba cu fructe si legume la Piata Centrala, iar de cateva zile, printre rosii si castraveti a facut loc si pentru doua lazi de capsune.

Elena, VANZATAORE: „Capsunile sunt din Grecia, acolo daca e cald ei culeg roada de 3 ori pe an, la noi e mai frig.”

Femeia spune ca multi se uita, intreaba, dar mai putini cumpara.

„- Se intreaba capsuna? - Putin, inca nu e sezonul, pretul pentru timpul acesta e bun. - O sa aveti si capsune de la noi? - Da, peste jumatate de luna o sa fie. Marfa noastra tot timpul e mai intrebata.”

Cumparatorii spun ca asteapta sa apara capsunele moldovenesti.

„- Capsuna coapta devreme, niciodata nu o cumpar! - De ce? - Pentru ca acolo este otrava nu se poate de mancat.”

„Foarte scump e imposibil de trait in asa tara. Totul este adus si mancam toate prostiile suntem toti bolnavi.”

„Nu am incredere in ele, par prea frumoase in acest timp. Mii frica sa dau la copii.”

Preturile capsunelor la piata sunte de aproximativ 80 de lei, iar in unele locuri acestea pot sa ajunga si la 100, in functie de calitate sau ambalaj. Potrivit Agentiei Nationale pentru Siguranta Alimentelor, in Moldova avem inregistrate 238 de hectare de plantatii de capsuni. Nu se stie insa care este suprafata totala a serelor in care sunt crescute aceste fructe.