Preturile la produsele alimentare vor continua sa creasca. O spune guvernatorul Bancii Nationale, care a prezentat astazi raportul asupra inflatiei, pentru primul trimestru. Astfel, pana la sfarsitul anului, BNM estimeaza o inflatie de peste 5 la suta.

Publicat:16.05.2019, 18:17

Guvernatorul BNM, Octavian Armasu sustine ca rata inflatiei s-a majorat pana la 2,8 la suta in luna martie a acestui an si cu 3,2 procente in aprilie. S-a intamplat, in urma cresterii preturilor la produsele alimentare.

Octavian ARMASU, GUVERNATOR BANCA NATIONALA A MOLDOVEI:“Recolta buna din anul precedent a cauzat reducerea preturilor la produsele alimentare in vara-toamna anului 2018. Odata cu inviorarea preturilor de export si diminuarea stocurilor in 2019, trendul preturilor s-a inversat.”

Astfel, pana la finele anului, vom plati si mai mult pentru produsele alimentare, dar nu si pentru combustibil, sustine Armasu.

Octavian ARMASU, GUVERNATOR BANCA NATIONALA A MOLDOVEI:“Cresterea preturilor la produse nu este un fenomen caracteristic doar RM, este o tendinata mondiala. Ritmul de crestere a preturilor la combustibil va avea traiectorie descendenta.”

Totodata, responsabilii mai spun ca in primele trei luni ale acestui an transferurile in ruble s-au redus cu 46 la suta, iar in dolari cu 18 procente (18,8%), fata de aceesi perioada a anului trecut. In schimb, transferurile in euro au inregistrat o majorare cu 11 la suta.

Octavian ARMASU, GUVERNATOR BANCA NATIONALA A MOLDOVEI: “Evolutia transferurilor inregistrata pe parcursul ultimelor ani evidentiata o reorientare geografica a transferurilor spre tarile UE.”

Potrivit lui Armasu inflatia va constitui pana la sfarsitul acestui an 5,1% si 6,5 la suta in 2020.