Un moldovean de 45 de ani a ajuns in varful celui mai inalt munte de pe pamant. Alpinistul Mircea Baciu a luat parte la o expeditie montana organizata de o companie turistica din Rusia, iar zilele trecute a arborat drapelul tarii nostre la peste 8 mii de metri altitudine, pe Everest.

Publicat:28.05.2019, 14:54

„Am ajuns pe Everest si am scos drapelul tarii noastre. De ce? Pentru ca ne iubim tara.”

Mircea Baciu a facut parte din echipa multinationala care a escaladat varful muntelui Everest. Pe 24 mai acesta a ajuns la o altitudine la care putini se incumeta sa urce. Inainte de a face poze la inaltime, moldoveanul si-a salutat sustinatorii.

„Salutare la toti. Sunt Mircea de la Chisinau si speram la un urcus norocos. Salutari tuturor.”

Expeditia s-a incheiat ieri, cand echipa curajoasa a coborat. In total 11 oameni s-au catarat pe Everest, dintre care 6 rusi, restul fiind originari din Polonia, Letonia sau Azerbaijan. Mircea Baciu a fost singurul alpinist din Moldova. 

„- A meritat? - Da.”

Grupul a fost calauzit de doi ghizi, unul dintre ei fiind deja la a zecea expeditie pe varful muntelui Everest. Acesta spune ca pentru ca urcusul sa fie unul de succes, alpinistii trebuie sa se odihneasca la diferite inaltimi astfel incat sa se aclimatizeze. Asa ca, toti participantii s-au oprit periodic la diferite altitudini pentru a se relaxa in lagare. De altfel, acestia au avut parte si de un bucatar personal, care potrivit companiei turistice din Rusia care s-a ocupat de organizare, este recunoscut pentru munca sa in Antarctida. Primul moldovean care a reusit sa urce pe Everest este Andrei Carpenco. Datorita lui, Republica Moldova a devenit a 42-a tara din lume care a reusit aceasta performanta.