Vreti sa filmati cu o drona? Atunci, sa stiti ca, de acum incolo, o puteti face doar daca aveti autorizatie. Si nu una, ci trei. In afara de permisiunea de la Autoritatea Aeronautica Civila, aveti nevoie de documente eliberate de alte doua institutii. In caz contrar riscati o amenda de pana la o mie de lei.

Publicat:18.05.2019, 20:51

Natalia GHETU, REPORTER PRO TV: “Ei, bine, acum nu ai nevoie doar de o drona ca sa obtii imagini atat de spectaculoase, ci de o drona si de un teanc de documente. Ca sa le ai trebuie sa faci o serie drumuri.”

Pentru inceput, trebuie sa mergeti la Serviciul de Informatii si Securitate, apoi la Ministerul Apararii si, in cele din urma, la Autoritatea Aeronautica Civila, pentru a obtine permisiunea in scris ca aveti dreptul sa ridicati in aer aparatul de zbor.

Anton DANICI, EXPERT LA AUTORITATEA AERONAUTICA CIVILA: “Pentru fiecare zbor trebuie sa prezentanti ce lucrari urmeaza sa executati, cu ce mijloace tehnice si cand doriti sa faceti acest lucru.“

“Raspunsul de MAI si SIS dureaza mai mult de o zi-doua. Cel mai mult a durat o saptamana. Avizul poate fi primit atat pentru un zbor, cat si pentru mai multe zboruri. ”

Mai mult, daca detineti o drona, trebuie sa o inregistrati la Autoritatea Aeronautica Civila.

Anton DANICI, EXPERT LA AUTORITATEA AERONAUTICA CIVILA: “Se fac poze tipizate pentru al introduce in registru. Cate drone sunt inregistrate? Acum nu pot sa va spun.”

In cazul unui incident, insa, in lege nu este specificat exact cum ar urma sa fie pedepsita persoana care a lansat drona.

Constantin VOZIAN, REPREZENTANTUL AUTORITATII AERONAUTICE CIVILE:“Sanctiuni exista doar ca este necesara completarea codului aerian prin stabilirea unei contraventii specifice.”

Aceste detalii vor fi puse la punct de Uniunea Europeana pana la sfarsitul lunii iunie printr-un regulament, iar Moldova va prelua normele. Expertii spun ca modificarile sunt necesare pentru siguranta zborurilor.

Anton DANICI, EXPERT LA AUTORITATEA AERONAUTICA CIVILA: “Pun in pericol aeronavele.”

Desi legea obliga posesorii de drone sa solicite permisiunea autoritatilor inainte de a le ridica in aer, pana in prezent, nu a fost aplicata nicio sanctiune.