Comisarul european pentru politica de extindere si vecinatate, Johannes Hahn, a intreprins o vizita de lucru la Chisinau.

Publicat:03.06.2019, 13:41

Johannes HAHN: "Am venit aici pentru a afla unde am ajuns noi cu discutiile si cu negocierile. Trei luni au expirat deja si cunoastem ca in cazul in care acest guvern nu se va forma exista riscul si necesitatea de a dizolva parlamentul si de a anunta alegeri anticipate. 

Noi ne-am intalnit cu toti 3 lideri, cu prim-ministrul si vreau sa repet ca UE nu impune nimic. Suntem cointeresati sa existe un guvern stabil in RM. 

Din cate am inteles eu, deocamdata, nu au fost purtate niciun fel de discutii oficiale si acest lucru este surprinzator. Pentru democratie este ceva firesc sa existe format un guvern de coalitie si fiecare partid trebuie sa cedeze ceva din ceea ce a promis.

Chestia este ca niciunul din aceste partide nu trebuie sa fie exclus. UE are o viziune referitor la partidul Sor si din cate am inteles aceasta formatiune a fost deja exclusa din negocieri.

Eu sper ca toata lumea este constienta de responsabilitatea pe care o are. In cazul in care se vor produce alegeri anticipate, esta riscul ca FMI sa suspende programul de asistenta. Eu cred ca toata lumea este constienta de aceasta responsabilitate. Dupa ce am discutat cu liderii, consider ca nu exista o problema foarte mare."

-Ce ne puteti spune despre finantarea de 100 de milioane? Ce v-a spus presedintele despre acordul de asociere?

"El a confirmat intentia de a implementa prevederile acestui acord. In ceea ce priveste asistenta macrofinanciara, exista niste conditionalitati. Unele aspecte din aceasta lista au fost puse in aplicare, dar exista si anumite restante."

-Cum vedeti o coalitie intre PD-PSRM?

"Cum am mai mentionat, noi vom masura oricare guvern vis-a-vis de oportunitatile ce pot oferi acest guvern. Cunoastem ca multa lume pleaca din tara, au ramas multi copii fara parinti, ceea ce conteaza pentru noi este ca acesti migranti sa poata reveni in tara. Anume acest lucru va fi sprijinit de noi. Vrem sa avem un vecin in care sa existe pacea si anume acest lucru va conta pentru noi.

Sa fiu sincer, eu in toate aceste luni am analizat ceea ce se intampla in RM. Noi nu suntem cei care dictam ceva, poate altcineva, dar nu noi. Sunt foarte demult in politica, ma implic in procese politice si de aceasta data vreau sa va spun ca este totalmente la discretia localnicilor sa ia o decizie si sa gaseasca o solutie."

Johannes Hahn a purtat discutii cu liderii Blocului ACUM, ai PSRM si ai PD.