Ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale a declarat ca tara noastra a solicitat prelungirea contractului cu Gazprom pentru inca un an. Totodata, Andrei Spinu sustine ca nu este exclus semnarea unui nou contract. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime

Publicat:04.10.2021, 21:16

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: "Ce facem acum cu relatia cu Gazprom? Incercam sa prelungim contractul pe care il avem sau negociem un nou contract?

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE: "Noi incercam sa avem discutii cu Gazprom pentru a rezolva mai multe probleme care s-au acumulat pe parcursul timpului in relatia Gazprom, MoldovaGaz si RM. Una din probleme sunt datoriile istorice pe care le are MoldovaGaz fata de Gazpom. Aproximativ 450 milioane de dolari.

O alta problema este asa numitul pachet energetic III  care trebuia sa se incheie la sfarsitul lunii august si care a fost de mai multe ori prelungit.

Mai sunt si reglementarile referitor la tarif, ANRE si alte probleme. In mare parte este vorba de pachetul energetic III si datoriile istorice dintre MoldovaGaz si Gazprom."
 

Ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale sustine ca tara noastra a prelungit contractul cu Gazprom pentru o luna, timp in care se duc negocieri privind prelungirea contractului pentru inca un an, dar nu este exclus negociarea unui nou contract.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE:  "Contractul dintre MoldovaGaz si Gazprom este un contract mult mai vechi. De fiecare data el a fost prelungit fie cu un an, doi sau trei.

In mod normal, MoldovaGaz impreuna cu Guvernul RM am solicitat prelungirea contractului cu cel putin un an de zile pe formula veche de calculare a pretului. Formula de calculare a pretului, din perspectiva noastra, este una avantajoasa in contextul pe care il vedem la nivel national in care pretul la gaz creste. Pentru ca nu am avut o finalitate pe toate aceste discutii s-a decis prelungirea cu o luna pe formula de calcul din trimestrul trei. Ar putea fi si un nou contract daca asta ar fi intelegerea. Initial, cand am inceput dicutiile, pozitia noastra in discutia cu MoldovaGaz si Gazprom am decis sa avem prelungirea contractului cu un an de zile."

La data de 1 octombrie, Andrei Spinu a anuntat prelungirea contractului la gaze pentru o luna. Andrei Spinu, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale a declarat in cadrul conferintei de presa ca situatia este sub control, iar Guvernul nu va permite ca cresterea pretului la gaz sa afecteze bugetul cetatenilor. 
Totodata, Andrei Spinu a mentionat ca va discuta cu seful „Gazprom”, Alexei Miller, la Sankt Petersburg, despre noul contract de livrare a gazelor.

Ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale a confirmat faptul ca Moldova va plati in luna octombrie 790 USD pentru o mie de metri cubi de gaz natural.