Venim astazi cu povestea unei femei care este un exemplu de perseverenta. De aproape un deceniu si jumatate, Silvia Zaharia ii ajuta pe copiii moldoveni sa obtina proteze gratuite in Italia. A plecat acolo acum 20 de ani, cu gandul sa faca o viata mai buna familiei sale, dar intre timp a reusit sa recladeasca vietile multor copii.

Publicat:18.09.2019, 21:17

Sabina PAICU: ”Sa nu fost protezarea nu stiu unde aveam sa fiu acum. O noua sansa a vietii.”

Ea este Sabina. S-a nascut fara o parte a bratului stang si a crescut intr-o societate nepregatita sa o accepte. Parintii sai, gata sa scoata din buzunar pana si ultimul banut, au batut la zeci de usi ca sa o ajute. 

Sabina PAICU: “Erau momente cand mergeam pe hol si copiii spuneau, uite fata asta nu are mana si ma gandeam de ce, stii ca ma doare. Erau momente cand veneam acasa plangand.”

Olga PAICU, MAMA SABINEI: ”Am fost la centru nostru de protezare, ni s-a spus ce aveti atatea bani ca sa schimbati mana in fiecare an. Am plecat total dezamagita.”

Usa li s-a deschis dupa ce au urmarit la PRO TV o stire despre doi baieti care au fost protezati in Italia, datorita unei moldovence. Asa ca au sunat la redactie si au primit datele ei de contact. 

Olga PAICU, MAMA SABINEI: “Dintr-un om strain, doamna Silvia a ajuns membru al familiei noastre. Am spus ca este ingerul nostru pe pamant, prin intermediul ei, copilul nostru este fericit.”

Acum Sabina si-a recapatat zambetul in ochii ei caprui. Iar datorita protezei, ii este mai usor sa faca ceea ce-i place atat de mult, sa brodeze sau sa picteze.

Sabina PAICU: ”Pot sa o sun in orice moment. Pentru ce a facut ea pentru mine mereu ii multumesc.”

Drumul catre fericirea altora nu a fost deloc usor. Cu 20 de ani in urma, Silvia Zaharia, care lucra ca asistenta medicala, a inteles ca nu mai poate continua in Moldova, si-a lasat halatul alb si a plecat. Ajunsa in Italia, a citit intr-un ziar istoria unui baietel ramas fara picioare pentru ca a vrut sa salveze un cocostarc si a decis ca trebuie sa-l ajute. 

Silvia ZAHARIA: ”Toata ziua l-am cautat, l-am gasit spre seara in reanimare. Mi-l amintesc invelit cu un cersaf ud, nu puteau sa-i scada febra de 40 de grade.”

Stefan ROSCA: ”Asa ceva nu se uita, a fosta cum 12 ani, in luna august. Am deschis ochii si am vazut-o plangand. Spun, cine sunteti. M-a frapat ca un om strain plangea ca o mama.”

Durerea adolescentului, sportiv de performanta pe atunci, a determinat-o sa-si puna ambitia in miscare.

Timp de mai bine de un an a cautat proteze, ca sa-l puna pe picioare. Le-a gasit tot in Italia, la un centru de protezare sponsorizat de campionul de Formula 1, Alessandro Zanardi, ramas in scaun cu rotile dupa un accident.

”Nu o sa uit momentul cand l-am petrecut la aeroport, se tinea doar de bratul meu, a mers pe picioarele lui.”

”Ne-am creat o relatie tare puternica, ca mama si fiu. Tanti Silvica a fost o motivatie pentru mine.”

Acum Stefan este stabilit in Italia. Se mandreste cu o sotie frumoasa, un copil minunat, dar si cu faptul ca este triplu campion mondial la power lifting.

”Activitatea sportiva e de baza, ma pregatesc de jocurile olimpice din Tokio din 2020.”

De 12 ani discutiile intre cei doi sunt ca in familie.

Peste 40 de copii protezati si in jur de 35 de femei vindecate de cancer, sunt nu doar cifre, sunt oamenii povestea carora moldoveanca o deapana in continuare.

De 12 ani Silvia Zaharia nu stie ce inseamna cuvantul “nu” sau “nu se poate”.

Silvia ZAHARIA: ”La un moment dat iti dai seama ca nu mai poti refuza pe nimeni. Esti constient ca soarta persoanei date depinde de tine.”

Iar rasplata pentru ea sunt visurile implinite ale celor pe care ii ajuta. 

Cu mainile crapate de munca si gandul mereu la oamenii pentru care a cladit o viata normala, Silvia Zaharia este o lectie despre perseverenta si despre cum se fac minuni.