Cartofii crescuti in Moldova aproape ca au disparut de pe piata, iar noi ii mancam pe cei de import care sunt si mai scumpi. E din cauza ca in ultimii ani plantatiile s-au redus considerabil, spun agricultorii. Un kilogram de cartofi, considerati cea de-a doua paine a moldovenilor, costa anul acesta cu 25 la suta mai mult decat acum un an.

Publicat:10.05.2019, 20:26

Natalia a venit cu sotul ei la piata agricola sa cumpere un sac de cartofi. Cei doi s-au mirat si s-au intristat cand au vazut ca acum cartofii din recolta trecuta costa 20 de lei kilogramul, iar cei noi – 30. Desi au intrebat cam la fiecare taraba, crescuti in Moldova nu au gasit, ci doar adusi din Belarus.  

La fel ca ei, si alti cumparatori au tot analizat preturile si au intrebat pe la fiecare taraba, dar nu prea s-au grabit sa cumpere.

Vanzatorii spun ca in ultima perioada au crescut preturile la toate legumele. Dar cel mai mult s-au scumpit cartofii. 

In ultimii ani, tot mai putini agricultori planteaza aceasta leguma, ne-au explicat comerciantii. Cartofi din Moldova am gasit doar in spatele pietei. Acestia sunt adusi de la nord si costa intre 6 si 13 lei kilogramul. Vanzatorii spun, insa, ca au venit cu ultimii saci din depozit.

„Nu mai avem, se termina.”

Aliona Rotaru, din raionul Leova, are 14 hectare de pamant. A muncit mai multi ani in Italia. Venind acasa a cumparat utilaj agricol si a cultivat cateva hectare cu cartofi. Dar pentru ca nu a avut profit, a renuntat.

Aliona ROTARU, VANZATOARE: „Nu avea cine munci, dar la final nici nu-ti iese nimic cat investeti.”

Acum Aliona vinde cartofi din Belarus pe care ii ia de la intermediari. In utimele zile, ne spune femeia, se importa in cantitati mici.

Responsabilii de la ANSA nu ne-au raspuns la telefon ca sa ne spuna daca intr-adevar, au fost depistate nereguli la importul de cartofi din Belarus. In magazine si cartofii din Moldova costa aproape 22 lei kilogramul. Potrivit Biroului National de Statistica, in acest an, cartofii s-au scumpit cu 25 la suta fata de anul trecut.