Seful vamei Ungheni si adjunctul sau, alaturi de alte 14 persoane, au fost retinuti astazi intr-un dosar de coruptie. Acestia sunt suspectati ca ar fi primit mita de la soferiu care transportau marfa, pentru a nu-i verifica. Perchezitii au avut loc astazi si in cladirea guvernului.

Publicat:13.12.2016, 16:17


Potrivit procurorilor, descinderile s-au desfasurat in biroul unui angajat al ministerului economiei care isi are sediul in  cladirea guvernului. Functionarul ar fi fost retinut inca acum 4 zile fiind banuit de abuz in serviciu.

Mai exact, acesta este invinuit de faptul ca impreuna cu alti cativa complici, ar fi organizat ilegal o licitatie prin care a vandut, fara sa fi autorizat, mai multe bunuri ale unei intreprinderi de stat aflate in procedura de insolvabilitate. Printr-un comunicat de presa, oamenii legii spun ca s-au sesizat dupa ce premierul, Pavel Filip ar fi reclamat aceste ilegalitati.

Acum cei vizati  risca inchisoare de pana la 10 ani.Intre timp, la vama Sculeni au fost retinuti 15 angajati ai punctului de trecere. Este vorba despre 6 sefi si 9 inspectori vamali. Procurorii spun ca urmarirea penala pe numele lor a fost pornita inca in luna octombrie, dupa ce s-ar fi aflat ca functionarii primeau de la soferi de la 50 de lei pana la 200 de dolari pentru a nu verifica minutios marfurile care erau aduse si scoase din tara.

Astfel, angajatii serviciului vamal ar fi prejudiciat bugetul statului, insa deocamdata nu se stie cu cat. Astazi ofiterii CNA impreuna cu procurorii anticoruptie au efectuat 18 perchezitii la domiciliile, in birourile si in masinile celor vizati in ancheta. Functionarii au fost retinuti pentru 72 de ore, iar procurorii urmeaza sa decida pentru cati dintre ei vor cere mandate de arest.

Operatiunea de astazi vine la doua luni de la retinerea altor 30 de angajati ai punctelor de trecere Sculeni si Leuseni. Ofiterii CNA au depistat atunci ca angajatii serviciului vamal primeau mita de pana la 650 de euro pentru a inchide ochii la incalcarile soferilor de autobuze.