Google+

2017: Anul cu cei mai putini copii nascuti in 27 de ani de independenta a R. Moldova. Ce spun autoritatile

In anul 2017, in R. Moldova s-a inregistrat cea mai mica rată de natalitate din ultimii 27 de ani. Numarul nou-nascutilor a scazut cu circa 38 de mii, de la 72 de mii in 1991, la 34 de mii - in 2017, iar rata fertilitatii s-a redus de la trei-doi copii per cuplu in anii ’90 pana la un copil in anii 2000 arata datele Biroului National de Statistica.


Mai mult decât atât, aproximativ 140 de mii de cupluri (20%) din R. Moldova, din numărul total de cupluri de vârstă reproductivă, suferă de o formă sau alta de infertilitate, iar pentru trei mii (circa 2,5%) dintre acestea, fertilizarea in vitro poate fi singura posibilitate de a mai avea copii, arată datele estimative ale Centrului „Sănătatea Reproducerii şi Genetică Medicală”.Promisiuni vs realizări

 

Deşi, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a anunţat la 18 octombrie curent, că „R. Moldova şi-a luat angajamentul de a studia mai amplu procesele demografice din ţară şi a veni cu politici şi mai apropiate necesităţilor cuplurilor şi familiilor, tocmai pentru a le crea condiţiile necesare să aibă numărul dorit de copii”, MSMPS nu a respectat angajamentul făcut încă în iulie 2017.

 

Atunci, instituţia anunţa că  vor fi finanţate anual de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) 100 de proceduri de fertilizare in vitro. În realitate, CNAM a alocat peste 951 mii de lei, doar pentru 30 de proceduri FIV efectuate în 2017, în urma cărora opt femei au rămas însărcinate.


În limita bugetului disponibil

 

ZdG a scris anterior despre subiectul fertilizărilor in vitro, iar MSMPS a precizat într-un răspuns că: „Numărul procedurilor de fertilizare in vitro se aprobă în fiecare an în limita bugetului disponibil, în conformitate cu legislaţia în vigoare. În 2017, au fost aprobate 30 de proceduri. În 2018, am cerut de la CNAM identificarea surselor pentru a fi dublat numărul acestora. În 2019, se intenţionează dublarea numărului fertilizărilor”.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn