Cu scantei, dar fara violente. Marsul comunitatii LGBT din Moldova a avut loc astazi. Intitulata sugestiv Fara Frica, manifestatia s-a incheiat totusi mai devreme. De frica altercatiilor, participantii au fost urcati in autobuze si au plecat. S-a intamplat in momentul in care acestia s-au intersectat cu cateva zeci de enoriasi, insotiti de un sobor de preoti.

Publicat:21.05.2017, 13:10

VIDEO IN CURAND

 “Niciodata din homosexuali nu a iesit niciun copil. Eu 40 de ani am lucrat moasa si stiu pe unde intra copiii si pe unde ies. Si noi vrem continuitatea Moldovei. Jos .....“

Spiritele s-au incins la intersectia strazilor Bucuresti cu Alecsandri. Desi initial, participantii au vrut sa marsaluiasca pana la strada Maria Cebotari, drumul le-a fost intrerupt de zeci de enoriasi inarmati cu icoane si pancarte.

”Este o atitudine absolut gresita, necrestineasca, nu am o explicatie logica.”

"Cred ca aceasta parada din Moldova vrea sa transmita valori crestine precum iubirea. Sunt dezamagit de acesti oameni care fac de rusine religia noastra, prin aceste atacuri. “

Pentru ca manifestatia sa nu degenereze in violente, participantii la marsul “Fara Frica” au fost urcati in autobuze si la mai putin de jumatate de ora, demonstratia lor s-a incheiat. Participantii spun ca vor drepturi egale pentru toti, indiferent de orientarea sexuala.

”Fiindca noi toti avem dreptul la dragoste.”

Nadejda Kavetkaia a venit din Odessa pentru a se alatura paradei, motivata fiind de un caz din propria familie. Baiatul ei, in varsta de 36 de ani, este gay. Desi a primit vestea prost, femeia a invatat sa-si accepte fiul.

 Nadejda KAVETKAIA: “Ca orice mama am asteptat nepoti, o nora, dar e fiul meu. El nu e un criminal, nu e un drogat.“

Gay din mai multe tari au venit sa fie alaturi de comunitatea LGBT de la noi. Acesti doi tineri din SUA formeaza un cuplu de 9 ani.

“Este ok sa fii cine esti si sa iubesti pe cine vrei.”

“Este un cadou din partea mea personal, un morcov, da, bogat in zinc. - Ce sa faca cu el?  -Sa-l manance bineinteles, ce poate sa faca cu morcovul.”

Provocari au fost la tot pasul. 

“Is evreica, dar nu-s lesbianca. Sunt om normal. Au fost discriminati homosexualii, apoi tiganii, apoi evreii.”

Pe urmele manifestantilor au fost cativa preoti, care stropeau cu apa sfintita locurile pe unde au trecut participantii la mars.

 “Acest pacat de moarte, care omoara seminta si nu da rod generatiei sa nu incolteasca niciodata in istoria omenirii noastre.”

“Prostologii de astea. Infieaza copii. Mama lor de porci ce sunt.”

In ciuda scanteilor, organizatorii evenimentului s-au declarat totusi multumiti de cum a decurs marsul.

Angela FROLOV, COORDONATOARE DE PROGRAME ADVOCACY, GENDERDOC-M: “Au fost distribuite circa 4-500 de tricouri, dar ramane sa mai vedem.”

Sute de politisti au fost astazi cu ochii pe mars, avand in vedere ca anul trecut, manifestatia a fost mult mai tensionata. Atunci s-a lasat cu imbranceli si oua aruncate in demonstranti.