A nins mai bine de 20 de ore fara incetare in Chisinau. In curtile de blocuri unde inca utilajele de deszapezire nu au ajuns, stratul de zapada a depasit 10 centimetri. Drumarii spun ca au presarat o mie de tone de material antiderapant, soferii insa se plang pe drumurile necuratate, iar pietonii au mers cu grija pe trotuarele lunecoase. Mai multe drumuri aflate in panta au fost inchise pentru circulatie.

Publicat:18.01.2018, 16:32

Ninsoarea le-a dat cele mai mari batai de cap, soferilor, care fie nu au putut iesi din curti ... fie si-au avariat masinile in accidente. 27 de tamponari au fost inregistrate in prima parte a zilei

Greu, le-a fost si soferilor, care locuiesc pe drumuri in panta, cum ar fi Ganea sau Vadul lui Voda. Circulatia pe zapada si polei este interzisa pe aceste starzi.

Sabina HIRIANOV, REPORTER PRO TV:Desi aceasta strada nu este curatata de drumari soferii totusi risca si se ridica la deal.”

„Nu au curatat astazi drumul. Ambulanta statea jos si au mers pe gheata. Masina mea statea acolo si pana nu au trecut toti nu am trecut nici eu. Evident ca ma tem.”

Totusi un tablou mai frumos a fost in curtile blocurilor din capitala. Acestea la primele ore ale diminetii aratau ca un tablou desprins dintr-o poveste. Dupa ce s-au bucurat de iarna care a venit in forta, unii locatari au pus mana pe lopeti si au curatat zapada de la intrarea in scara.

„Noi avem maturatori buni, de regula aici este ordine. Probabil ca au curatat, dar s-a asternut inapoi zapada. Eu am iesit sa dezgrop masina sotiei si am decis sa curat si curtea.”

Dupa ce au terminat de curatat curtea, soferii au trecut si la masini. Toate masinile astazi parca aveau cusme pe ele. Unii au decis sa-si lase masinile acasa pentru a evita problemele din trafic, altii spun ca nu au de ales.

„Trebuie sa intampin la gara pe cineva.”

 In curtile de blocuri si pe unele drumuri secundare utilajele de deszapezire nu au ajuns astazi. Prioritare au fost arterele principale. Soferii oricum sunt nemultumiti de felul in care au lucrat drumarii.

„Sunt foarte murdare, nu vedeti ca nimeni nu lucreaza nimeni nu face treaba. Trebuie noaptea sa lucreze, dar ei nu au facut nimic.”

„De dimineata mai pe la ora 8 era mai problematic. Zapada nu era curatita, era gheata, acum la ora asta deja e mai bine.”

Pietonii la randul lor s-au plans pe trotuarele, care aratau ca niste patinoare.

„Dar cum sunt curatite, nu sunt curatite deloc. Nu fac lucrul pe care ar trebui sa-l faca. De cazut nu am cazut, dar e greu de mers pe drum si cu masinele si pe jos.”

„Parca nimic nu este curatat, cred ca nici macar nu au inceput.”

Mai multe masini au ramas blocate astazi dimineata la intrarea in Budesti, iar pe  soseaua care duce spre Vadul lui Voda soferii nu s-au putu urni din cauza zapezii de pe carosabil.

„Nu este nimic strasnic, nu trebuie sa facem tragedie.”

Primarul interimar Silvia Radu a mers iarasi in inspectie si a avut grija sa se filmeze si sa posteze filmuletul pe facebook.

Totusi cei mai fericiti de ninsoarea abundenta au fost copiii.

„Cand ninge si privim pe geam, parca mai tare vrei sa inveti si note mai bune sa ai.”

„A mai disparut din bacterii, se respira mai usor. Vantul un pic incurca. Suntem imbracti bine, doar schiurile ne lipsesc.”

Potrivit autoritatilor pe strazile capitalei au intervenit 49 de utilaje de deszapezire, care au presarat aproape o mie de tone de material antiderapant. Primaria Chisinau a dispus instituirea unei celule de criza. Locuitorii pot suna la linia verde pentru a semnala problemele de pe drumuri.