Alerta la Leova dupa ce in satul Filipeni s-a inregistrat un focar de Hepatita A. In ultimele doua saptamani, 12 copii din localitate au fost internati in spital, iar medicii spun ca este un numar record pentru ultimii 16 ani. Ieri, inca doi elevi au fost dusi la spital.

Publicat:07.02.2018, 17:55

Cei doi elevi internati ieri la Spitalul Raional din Leova au 11 si 14 ani. Acolo mai raman alti 5 copii din satul lor cu aceleasi simptome. 

Ion GUSAN, DIRECTOR SPITALUL RAIONAL LEOVA: "Starea pacientilor este satisfacatoare. Pana dimineata au fost 11 copii care au fost spitalizati de la data de 25 ianuarie. Astazi au fost externati si au ramas 7 copii. E o forma relativ usoara." 

In total de la inceputul anului 22 de copii din Filipeni si o profesoara au trecut prin saloanele spitalului, unde s-au tratat de Hepatita A. Directoarea scolii din sat, ne-a asigurat ca focarul infectiei nu vine din institutie.

Lidia DUTCA, DIRECTOR GIMNAZIU FILIPENI: "Din nou am chemat medicina preventiva saptamana trecuta si au luat analiza la apa si asteptam analiza la apa. Fiecare lucrator este cu manusi, halat tot ce este necesar. Toate produsele sunt verificate."

 La scoala a venit si politia, insa oamenii legii nu au vrut sa spuna ce anume verfica.

Lidia DUTCA, DIRECTOR GIMNAZIU FILIPENI: "-Din ce motiv s-a prezentat politia la institutie? -Pai in privinta la heptatita virala. -Ce verifica mai exact? -Nu va pot raspunde."

 Astazi in toata scoala puteai sa simti un miros puternic de clor. Bucataresele se plang ca au ochii inflamati de la cat clor au imprastiat prin bucataria gimnaziului.

"La caldarea de 10 kilograme punem, trei kilograme de clorura. Asa acoperim nasul, gura, dar ochii nu putem sa-i acoperim."

Tatiana BELEUTA, REPORTER PRO TV: "Bucatarii gimnaziului spun ca au primit indicatii de la medici sa incalzeasca apa pana la 60 de grade, dupa care sa o toarne deasupra vaselor murdare puse in chiuveta. Tot acolo pun si clor."

 Tot astazi a fost organizata o sedinta cu parintii la care au fost prezenti si mai multi medici, dar si primarul satului. Unele mame s-au revoltat spunand ca de fapt focarul infectiei se raspandeste din scoala.

"-Cum sa nu ma emotionez daca eu mi-am imbolnavit ambii copii?! Toata infectia e in scoala. Miros de clor absolut zero, nu se fac dezinfectarile alea care trebuiesc. Nu mai ieri si astazi s-a simtit mirosul de clor."

Unii parinti spun ca infectia ar fi in mancarea data copiilor.

"Oamenii eu stiu ca maimuta crestea cu pasat, dar fara tehnologie si era puiul mai sanatos."

 "Daca in scoala e curat, in gradinita e curat, inseamna ca in sat este infectia asta, trebuie de adus sa i-a analiza la ceva sa vedem de unde se ia."

 Medicul din sat, sustine ca trebuie atrasa o atentie deosebita la igiena personala a copiilor. 

Diana OSTIF, SEF CENTRUL DE SANATATE FILIPENI: "Hepatita A este o boala infectioasa care este cauzata de un virus, numit virusul hepatic A. Foarte rezistent in mediul inconjurator la 4 grade Celsius, rezista luni de zile. In primul si primul rand sa se pastreze normele de igiena. Este o transmitere habituala."

 Autoritatile nu au instituit deocamdata carantina in institutiile de invatamant. Primarul satului spune ca pentru inceput va dezinfecta toate fantanile din sat. Hepatita A este un virus care se manifesta prin stari de voma, febra si dureri de cap, dar si ingalbenirea pielii.