SUA au anuntat joi ca acorda o recompensa de pana la un milion de dolari pentru oferirea de informatii despre Hamza Bin Laden, prezentat ca "lider cheie" al Al-Qaida, informeaza AFP.

Publicat:01.03.2019, 06:43

Considerat fiul favorit si chiar succesorul lui Osama Bin Laden, fondatorul retelei teroriste din spatele atentatelor din 11 septembrie 2001, Hamza se afla deja pe lista neagra a persoanelor acuzate de terorism a autoritatilor americane.

Potrivit Departamentului de Stat, care promite aceasta recompensa în schimbul informatiilor care “sa permita identificarea sau localizarea sa, indiferent de tara în care se afla” Hamsa este un “lider în devenire” al retelei teroriste Al-Qaeda.

“Din august 2015, cel putin, el a publicat mesaje audio si video pe internet prin care cerea lansarea de atacuri împotriva SUA si a aliatilor sai occidentali si a amenintat cu atacuri împotriva SUA pentru a razbuna moartea tatalui sau, ucis în mai 2011 de soldatii americani”, se arata în comunicatul Departamentului de Stat.

Potrivit expertilor în grupari islamiste, tânarul, astazi în vârsta de aproximativ treizeci de ani, conduce gruparea Ansar al-Furqan, care atrage de câteva luni în Siria luptatorii cei mai îndoctrinati ai Al-Qaida, sau ai organizatiei jihadiste Stat Islamic.

Hamza Bin Laden este adesea considerat “printul mostenitor al jihadului”. Documente, inclusiv scrisori dezvaluite de AFP în mai 2015, indica faptul ca Osama Bin Laden îl considera succesorul sau în fruntea jihadului mondial antioccidental.

În arhivele liderului jihadist, confiscate în 2011 cu ocazia raidului american în care acesta a fost ucis în Pakistan, si facute publice la sfârsitul anului 2017 de CIA, se afla si o înregistrare video a casatoriei fiului sau Hamsa, care se pare ca ar fi avut loc în Iran, si care reprezinta primele imagini ale acestuia la vârsta adulta.

Nu se stie însa daca în prezent acesta se afla în Iran, Siria sau Afganistan.