Autoritatile o sa anunte controalele pe internet, dar n-o sa renunte la cele inopinate. Anuntul a fost facut de ministrul economiei, iar norma ar urma sa fie aplicata din ianuarie 2018. Pana atunci, operatorii de telefonie mobila si firmele de taxi - si pe unii si pe altii s-a plans in ultima perioada premierul Pavel Filip - vor fi verificate in urmatoarea perioada.

Publicat:09.11.2017, 12:17

Octavian CALMIC, MINISTRUL ECONOMIEI SI INFRASTRUCTURII: ”Noi toti circulam pe teritoriul RM. Noi vedem ca semnalele dispar, nu exista acoperire sau semnalul este slab, sau acolo unde e concentratie mare de oameni nu exista semnal pentru toti, lucruri care trebuie sa fie pedepsite.”

 Tocmai de asta, autoritatile vor sa comande un studiu care va verifica daca ceea ce declara operatorii de telefonie mobila din tara corespunde realitatii. Informatia ar urma sa fie gata in doua luni. Si firmele de taxi vor fi controlate.

Octavian CALMIC, MINISTRUL ECONOMIEI SI INFRASTRUCTURII: “Urmarim doua aspecte, cel care tine de fiscalitate: eliberarea bonurilor, informarea consumatorilor si prin aspectele ce tin de prestarea calitatii serviciului.”

 Se intampla dupa ce Pavel Filip a abordat aceste probleme in sedintele executivului. Autoritatile promit sa vina in prima faza cu recomandari, mai apoi vor trece la sanctiuni. Agentiile vor posta online si un calendar al controalelor stabilite din timp. Asta pe langa cele inopinate.

Octavian CALMIC, MINISTRUL ECONOMIEI SI INFRASTRUCTURII: ”Planificare controalelor din timp atunci cand nu exista anumite riscuri, fiecare o sa stie cand este vizitat, care este obiectul controlului.”

 Totodata vor fi organizate niste Consilii de solutionare a disputelor care vor incerca sa rezolve pe interior toate neintelegerile iscate, pentru a fi evitate procesele de judecata.

Octavian CALMIC, MINISTRUL ECONOMIEI SI INFRASTRUCTURII: “Sigur drept element de alternativa pot fi instantele de judecata, dar aceasta e o procedura mult mai complexa, dureaza in timp, este mai costisitoare.” 

 In curand, toate petitiile de la agentii economici sau consumatori vor fi sistematizate digital, pentru ca raspunsurile autoritatilor sa fie accesate online. Anterior ministrul Justitiei vorbea de un proiect de lege care sa usureze viata oamenilor de afaceri prin oferirea posibilitatii de a compensa prejudiciul cauzat in locul pedepsei cu inchisoarea.

Documentul mai spune ca in timpul perchezitiilor, oamenii legii nu au voie sa ridice actele companiei, fara de care aceasta nu isi poate continua activitatea.  Documentul se afla in dezbateri publice.