Google+

Basescu: I-am propus lui Voronin sa fie presedintele Romaniei Mari - Adevarul

Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a declarat ca urmatorul proiect de anvergura al Romaniei dupa intrarea în UE si NATO este unirea cu Republica Moldova, ceea ce se va întampla in conditiile resetarii clasei politice de la Bucuresti care ar putea avea loc în urma alegerilor din toamna acestui an, noteaza Adevarul.ro.Traian Basescu a participat duminica, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor, la Conferinta Romanilor de Pretutindeni, organizata la Bucuresti si care a întrunit circa 300 de delegati din diaspora sau din comunitatile istorice. „Romania a intrat în UE si NATO. Ce face mai departe? Proiect de tara. Am lansat ideea ca singurul proiect de astfel de dimensiuni pe care Romania trebuie sa si-l asume dupa ce si-a asigurat viitorul cu intrarea în UE si NATO este unirea Romaniei cu Republica Moldova” a declarat fostul sef al statului roman în fata participantilor la eveniment, noteaza Adevarul.ro.

 

Singurul drum corect  

 

Potrivit lui Traian Basescu, unirea celor doua tari romanesti  este singurul drum corect si demn de o clasa politica, care buna, rea, cum este, si-a atins marile obiective, iar acesta trebuie sa fie urmatorul proiect de asa anvergura care trebuie realizat. În opinia fostului lider de la Bucuresti, pentru a transforma acest proiect în realitatea este necesara schimbarea clasei politice. „Aceasta noua clasa politica pe care eu sper ca o va genera alegerile  din toamna îsi va asuma acest obiectiv de tara privind unirea Basarabiei cu Romania”, a mentionat presedintele Miscarii Populare.

 

Situatie riscanta la Chisinau

 

Referitor la evenimentele actuale de la Chisinau, Traian Basescu a subliniat faptul ca Republica Moldova se afla într-o situatie foarte riscanta. Fostul presedinte al Romaniei a precizat ca elementul de stabilitate acum îl constituie prezenta unui Guvern. „Republica Moldova are un guvern, dar unul puternic influentat de acest mogul, ceea ce e putin spus, de acest domn caruia i se spune Plahotniuc, care în loc sa fie în puscarie alaturi de Filat, face guvern.  De aceea, înteleg actiunea civica a platformei democratice  de a fi cu pro-rusii Dodon si Usatîi. O pot întelege. În acelasi timp, stim ca Republica Moldova va  înceta în curand sa aiba bani pentru pensionari si institutiile statului. Este important ca acum sa poata primi finantare, inclusiv din Romania, care a oferit 100 milioane de euro”, a declarat Basescu.

 

Putin nu va tolera instabilitatea de la Chisinau  

 

În acelasi timp, Traian Basescu a mai spus ca Interesul Romaniei este ca Republica Moldova sa nu se orienteze spre Est. Politicianul roman a mai atras atentia asupra pericolului rusesc, amintind de faptul ca Vladimir Putin a convocat vineri Consiliul de Securitate la care au participat cei mai importanti oameni de stat din Rusia. „Acesta este semnalul ca Putin nu va tolera foarte mult timp instabilitatea de la Chisinau pentru care interese. Asa cum si Romania are interese acolo. Sa nu uitam ca Vladimir Putin este un vanator de oportunitati în dorinta de a subjuga alte teritorii. „Pentru noi un guvern la Chisinau, controlat de la Moscova reprezinta o amenintare la securitatea statului si vulnerabilizarea frontierelor. Romania este extrem de interesata într-o Republica Moldova unionista, pro-Vest, dar nu orientata spre Est”, a mai spus Basescu.

 

Ce l-a suparat pe Voronin  

 

Traian Basescu a declarat ca tensiunile între el si fostul presedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, au început anume atunci cand i-a propus sa fie presedintele Romaniei Mari. „I-am spus, dumneavoastra-presedinte, eu – vicepresedinte si sa votam unirea în Parlament. Atunci a început sa arunce cu pietre peste Prut, a facut multe nebunii. Multi i-au spus ca el a fost kgb-ist, dar el este militian, adica a fost mai putin nobil decat un kgb-ist. El a  facut si actiuni anti-rusesti. S-a opus planului Kozak. El este cel care a scris scrisoare la Bruxelles despre dorinta ca Republica Moldova sa devina stat asociat al Uniunii Europene. A fost antiroman, dar nu prorus. Procesul de integrare europeana a pornit sub semnatura lui”, a conchis fostul presedinte al Romaniei. Basescu a adaugat ca a luat act de faptul ca procesul de redobandire a cetateniei romane a încetinit, mentionand ca acest lucru s-a întamplat dupa discutiile dintre fostul premier de la Chisinau, Iurie Leanca si Victor Ponta. El si-a manifestat toata deschiderea privind înfiintarea la Bucuresti a unui minister la romanilor de pretutindeni.

 

Sursa articol: Adevarul.ro


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn