Google+

BNM a ales mai multe concepte pentru monedele de unu si de doi lei, insa deocamdata nu le arata - VIDEO

BNM a ales mai multe concepte pentru monedele de unu si de doi lei, insa deocamdata nu le arata - VIDEO
Embed:

Banca Nationala a ales mai multe concepte pentru monedele de unu si de doi lei, insa deocamdata nu le arata. Asa prevede legislatia, spune cei de la BNM, care se pregatesc acum pentru o alta etapa - sa gaseasca un designer. Acesta ar urma sa combine toate desenele in unul. Modelul final va fi facut public abia dupa ce va aparea in monitorul oficial, adica peste cateva luni.

 

Ion STURZU, VICEGUVERNATOR BNM: "In total am participat 33 de oamenii, si ar vorba de peste 80 de proiecte..."

 

In mare parte, fiecare dintre participanti ar fi trimis mai multe variante. Banca Nationala insa a refuzat sa prezinte desenele. Le interzice legislatia, spune viceguvernatorul BNM. 

 

Ion STURZU, VICEGUVERNATOR BNM: "In mare parte au fost desene cu domnitori, peisaje din natura. "

 

 Viceguvernatorul sustine ca nu vor fi publicate nici variantele respinse. Din cele peste 80 de concepte, o comisie de la BNM a ales 6 modele, 3 pentru moneda de un leu si celelalte pentru moneda de 2 lei. Acum urmeaza o alta etapa. 

 

Ion STURZU, VICEGUVERNATOR BNM: "Urmeaza sa organizam o licitatie, trebuie sa alegem un designer, care va alege din toate conceptele unul final.."

 

 Iar modelul final il vom vedea abia dupa ce  va fi publicat in Monitorul Oficial, atat pentru moneda de un leu, cat si pentru cea de doi lei. Viceguvernatorul sustine ca intreg procesul ar putea dura inca aproximativ cateva luni, astfel ca abia la anul ar putea aparea in circulatie noile monede. Dupa asta, bancnote de un leu nu vor mai fi tiparite.

 

Cei de la BNM spun ca au stabilit deja dimensiunile noilor monede, dar si materialul din care vor fi facute, insa deocamdata le tin in secret, invocand din nou legislatia. Banca Nationala  a decis sa inlocuiasca bancnotele de un leu pentru ca acestea se deterioreaza prea repede.

 

Mai mult, acum cateva zile, Guvernatorul BNM a mai venit cu o idee ingenioasa - sa schimbe intreg designul valutei nationale, dar si materialul. Noul model ar putea fi inspirat de la leul romanesc, care este fabricat din polimer - o folie speciala mult mai rezistenta decat hartia din care sunt facuti acum leii moldovenesti. 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn