Google+

Cel mai bogat sat din Republica Moldova, fara datorii la buget si imbratisand investitii europene, dar cu gandul spre Uniunea Vamala

Fara datorii la buget si imbratisand investitii europene, in inima Gagauziei se dezvolta si infloreste cel mai bogat sat din Republica Moldova, Avdarma, informeaza stirilocale.md.Fara datorii la buget

 

Bugetul satului Avdarma pe anul 2016 constituie 3 milioane 726 mii de lei. Primarul satului, Ivan Kasim, spune ca Avdarma nu are datorii, iar cheltuielile pe care le fac sunt in limita bugetului.

 

„Anul acesta, in bugetul satuluii au fost transferate 2 milioane 402 mii lei, restul sunt veniturile proprii pe care noi le obtinem din impozitele platite din salariu si impozitele pentru pamant”, explica primarul.

 

Kasim spune ca unele reforme sunt facute din proiecte si granturi obtinute din UE, dar si pe banii unor antreprenori care investesc in sat.

 

„Ivan Harlamavici este unul dintre cei mai mari antreprenori din Avdarma care face investitii in sat. El este sponsorul diferitor competitii sportive. El ne sustine in organizarea concursurilor de tenis de masa. Cu ajutorul lui se organizeaza excursii gratis pentru copii, iar elevii din liceu se odihnesc gratis la tabara de vara”, spune Ivan.

 

Gradinita din Avdarma, renovata pe bani europeni

 

Recent, gradinita din Avdarma a fost renovata din banii oferiti de Guvernul Romaniei.

 

„Noi nu prea avem investitii externe. in cea mai mare parte se investeste din buget, dar si Guvernul Romaniei ne-a ajutat cu un grant pentru reparatia gradinitei”, spune primarul.

 

Ivan Kasim precizeaza ca din suma de 1 milion 150 mii de lei oferiti de Romania a fost renovat acoperisul, s-a construit o sala de sport si s-a cumparat mobila noua.

 

Primarul mentioneaza ca mai urmeaza cateva schimbari la gradinita.

 

„Pe data de 4 iulie o sa fie o licitatie pentru extinderea gradinitei inca pentru 30 de copii. Capacitatea institutiei la moment este pentru 140 de copii, dar in ultimul timp la noi natalitatea creste si nu ajung locuri in gradinita. Anul trecut s-au nascut 55 de copii”, afirma Kasim.

 

Acesta subliniaza ca Primaria aloca niste bani din buget pentru a aproviziona gradinita, liceul si centrul medical cu apa potabila, iar copiii si profesorii din liceu sunt hraniti gratis.

 

Cu gandul spre Uniunea Vamala si cu investitii din UE

 

In pofida investitiilor facute din fondurile europene in Gagauzia, Irina Vlah, bascanul autonomiei, considera ca integrarea europeana nu aduce beneficii pentru cetatenii Republicii Moldova.

 

La un forum din Sankt-Petersburg pentru „Perspectiva Economica Euroasiatica”, Vlah a mentionat ca autonomia gagauza isi va dezvolta un vector economic deferit de cel al Chisinaului.

 

Recent, ambasadorul UE la Chisinau, Pirkka Tapiola, a declarat ca Uniunea Europeana va acorda Gagauziei 6 milioane si jumatate de euro drept suport financiar.

 

Sursa foto: stirilocale.md


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn